Едни от най-популярните и иновативни методи за развитие на децата ни предлага менталната аритметика. У нас тя стана популярна през последните две години, но в световен мащаб отдавна е сред предпочитаните детски курсове, развиващи мозъка.

Същността на подхода се крие в развиването на умение за изключително бързо смятане на ум, без реално да се извършват сложните аритметични операции. Това от своя страна допринася за хармоничното развитие на умствените и интелектуални способности на детето. В заниманията се работи със специално сметало Абакус, познато в древни страни от хилядолетия, и използвано в традиционното обучение на източните страни и до днес.

Методистите на Smarty Kids въведоха тази система и у нас, като вече работят и над различни курсове за деца. Един от тях е методика за хармонично развитие на малките с помощта на специални упражнения с древното китайско сметало Абакус и практика за по-бързо устно смятане. Благодарение на първия курс - менталната аритметика, по време на занятията у детето протича важно за неговото развитие активиране на мозъка, вследствие на едновременна работа на двете полукълба при смятане. След него е въведен курс Smarty Четене - за бързо (скоростно) четене за деца от 7 до 12 години, отново по авторска методика.

Благодарение на това, че менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка, тя спомага да се подобри паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), да се формира логическо мислене и децата да се научат да се концентрират лесно. А абакусът помага на детето да подобри фината си моторика. За да бъде обучението интересно за детето, педагозите редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и подвижни игри. За целта се адаптира класическата методика за бързо смятане с абакус и включва в занятията системи за поощрения и геймификация - игрови и състезателен елемент към сериозната програма на обучение.

В тази геймификация децата се запознават с героя Смарти. В първото ниво, Смарти отива на космическа мисия, за да спаси причудливите си приятели от надвиснала опасност. Всяко ниво има съвсем различна приключенска обстановка. Децата преминават през различни предизвикателства, които са свързани в общ сценарии, а на края на всяко ниво получават сертификат от компанията.

Програмата за 2-годишно обучение по ментална аритметика е разработена за деца от 4 до 12 години и е разделена на модули. За най-малките занятията протичат 2 пъти седмично, а за големите - веднъж седмично с двойна продължителност. Важен елемент за максимални успехи е „тренажорът“ – това е специална програма, която позволява децата да се упражняват извън центъра и да подобряват възможностите си.