Автор
Антония Михайлова

Как връзката с природата помогна на едно дете с аутизъм (снимки)

8-годишната Ирис Грей е талантливо момиченце с аутизъм, което рисува великолепни и докосващи сърцето картини. Те вдъхновяват хората по целия свят и им позволява да надникнат отвъд тежката и тъжна диагноза.

Впечатлена от интереса на дъщеря си към околния свят, намиращ отражение в невероятните й рисунки, майката на Ирис – Арабела Картър-Джонсън *, решава да предприеме заедно с детето си обиколка из най-интересните горски забележителности по света. Идеята й е по този начин да посвети на живо дъщеричката си в тайните и красотата на природата, да разшири познанията й за заобикалящия свят, да я запознае отблизо с обитателите на планетата от света на флората и фауната, с отвори очите и сърцето на рожбата си за очарованието и магията на живота.

Арабела вярва, че пътешествието из горите по света с дъщеря й, ще спомогне за изграждането на нейната самооценка, самостоятелност и житейски умения, за нейното интелектуалното, физическо и психическо развитието, ще стимулира нейното въображение и жажда за творчество и съзидание.

Докато пътуват, Арабела прави изключително красиви снимки на природните забележителности, които впоследствие стават и част от проекта "Горите на света", създаден в подкрепа на WWF - водеща световна независима организация за опазване на природата на планетата.

Привлечена от благородната мисия на проекта, Арабела решава да даде и своя принос към инициативата, за да вдъхнови хората по света, разкривайки красотата на планетата в цялото й великолепие с помощта на своя фотоапарат.

_____

* Арабела Картър-Джонсън работи като фотограф на свободна практика, като тематиката на снимките, които прави, варира от семейни портрети, през пейзажи, сватби и киноколажи. Фотографиите й впечатляват с магията на детайла и уникалните образи, пропити от естествената светлина. След раждането на детето й Ирис Грейс, което е диагностицирано с аутизъм, животът й се променя завинаги. Невероятната и вдъхновяваща история на една майка и нейната дъщеря - аутист намира израз в първата книга на Картър-Джонсън "Ирис Грейс". Един разказ за преобразяващата сила на майчината любов и за зашеметяващите възможности, които се разкриват, когато отключим скрития потенциал на всяко дете.

Четете още: Най-красивите древни градове, опасани от крепостни стени