Вярно ли е, че чертите на характера, вкусовете и предпочитанията на човека започват да се формират много преди раждането му? И кои фактори оказват влияние на развитието на бъдещото дете?

Предположението, че нероденото дете може да помни нещо, е изказано за пръв път от ученика на Зигмунд Фройд - Ото Ранк. На едно от заседанията на Виенската общност на психоаналитиците Ранк заявил, че чрез отстраняване на последствията от родилната травма пациентът може да се излекува от неврози. Речта му била емоционална и убедителна, но в крайна сметка предизвикала бурно неприемане от страна на колегите му и в частност на учителя му Фройд.

Друг възпитаник на великия психоаналитик Густав Ханс Грабер половин век по-късно заявил, че детето помни не само събитията, които са му се случили по време на раждането, но и преживяванията си дълго преди появата му на този свят. Именно по инициатива на Грабер била създадена Международната асоциация по пренатална и перинатална психология и медицина. По-късно негови последователи започнали да провеждат експерименти, опитвайки се да проникнат в далечното минало на човека.



По време на тези сеанси, под въздействие на психоактивни вещества, хората си спомняли как са се чувствали отхвърлени още преди раждането (при това майките им имали нежелана бременност). Пациенти с проблеми в сексуалната сфера пък си припомнили, че майка им си е мечтала за дете от противоположния пол.

Впрочем, други учени незабавно доказвали несъстоятелността на подобни експерименти. Например психоложката Елизабет Лофтъс казвала, че паметта ни може услужливо да ни подхвърля „нужните“ лъжливи спомени. Тя показвала на свои пациенти, които някога били в Дисниленд, снимки от въпросния лунапарк. Те радостно си спомняли, че са виждали това, виждали са онова… На една от снимките бил изобразен заекът Бъгс Бъни. Почти 20% от анкетираните „си спомнили“, че са го виждали, макар това да е невъзможно – в Дисниленд никога не е имало Бъгс Бъни, защото този персонаж е измислен в друго студио.

Впрочем, съвременните учени все пак са склонни да се съгласят, че плодът има някаква памет.
Тя обаче много се различава от паметта на възрастния човек. Ембрионът запаметява не информация, емоции. Например тревогата на майка си, която се притеснява за бременността си.

Но ако ембрионът е способен да запамети тъжни събития, дали може да запомни и нещо полезно? Най-вероятно да. Основен източник на възприятия от външния свят за нероденото дете са звуците. Плодът започва да чува на 19-тата седмица от бременността, а от 23-тата и да реагира на звуци.



През 2002 г. в „Британско списание за музикалното образование“ били публикувани резултатите от проучване, според което децата, които слушали музика (и най-вече Моцарт) в майчината утроба, били по-развити от връстниците си. През първата година от живота си те започвали да се обръщат по-рано, по-рано сядали, започвали да „гукат“ и да произнасят първите си думи.

Това било потвърдено и от проучване, проведено от испански специалисти през 2007 г.. Впрочем, ако говорим именно за вътреутробно развитие, тези експерименти трудно могат да се нарекат чисти – изпреварването в развитието е можело да бъде предизвикано не от музиката, а например от това, че родителите повече си говорели и си играли с децата си.

През 90-те години на миналия век председателят на Френската национална асоциация по перинатално възпитание Андре Бертан публикувал данни, които доказвали, че плодът запомня звуци, които чува вътре в утробата. Затова, когато се роди, детето е в състояние да познае гласовете на майка си и на близките си, както и да разпознае музиката, която е чувало (въпреки че по някои данни бебето я помни само 3 седмици след раждането, а после я забравя).

Но дали това наистина ускорява развитието? Ембрионът комуникира със света по различен начин от нас, преди всичко на биохимично ниво, без думи и понятия. Именно затова ако майката не иска детето или просто е в лошо настроение, Моцарт няма да помогне на бебето ѝ да стане свободно и щастливо. А ако по време на бременността жената е радостна, спокойна и се наслаждава на музиката, тази наслада ще се предаде и на детето ѝ.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.