Случвало ли ви се е, когато гледате съвсем малко дете в очите, да имате чувството, че общувате с възрастен? То все още не може да говори, но сякаш разбира всичко, което искате да му кажете и реагира на тона ви. Не, не ви се струва, то наистина знае дали сте положително или отрицателно настроени към него и дори изпитва срам, ако не одобрявате това, което правите.

Скорошно проучване доказва, че дори 2-годишните деца се интересуват от мнението на околните и то влияе на самочувствието им. Сигурно сте чували, че децата могат да бъдат много по-умни и досетливи дори от нас. Е, експериментът, проведен в университета Емори в Атланта, го доказва.

В проучването участвали общо 144 деца на възраст между 1 и 2 години, които трябвало да оперират с играчка робот. Експериментът бил в 4 части.



В първата част експертите показват на децата как да използват дистанционното, с което командват робота. След това умишлено наблюдавали децата с неутрално изражение, а после се престрували, че четат книга, за да изглежда така сякаш не им обръщат внимание. Резултатът показва, че когато децата са били наблюдавани, те натискали плахо копчетата на дистанционното, а когато експертите се правели, че не ги гледат, малчуганите действали много по-смело и уверено.

Във втората част експертите показали на децата две дистанционни, с които да управляват робота. Когато демонстрирали работата с първото дистанционно експертите показвали положителна емоция, а когато използвали второто показвали негативна емоция. След това оставяли децата да употребяват дистанционните сами. Резултатите отново били впечатляващи. В моментите, в които били наблюдавани, децата използвали много по-често „положителното“ дистанционно, а когато били оставяни сами - „отрицателното“.

За третата част експертите отново показали двете дистанционни на децата, но този път с еднаква емоция. След това пак ги наблюдавали и после ги оставяли сами. Провеждащите проучването разбрали, че в този случай децата не предпочитали едното дистанционно пред другото, независимо дали са наблюдавани, или не. Резултатите показват, че децата се влияят много от оценката на другите и се замислят, когато избират какво точно да направят.



В четвъртата част двама експерти оперирали с двете дистанционни. Единият отразявал положително действието на едното дистанционно, а вторият реагирал отрицателно на своето дистанционно. Ето ги резултатите: децата използвали дистанционното на първия, когато той ги наблюдавал, а когато не ги гледал, посягали към другото.

Експертите са категорични, че това проучване е сериозен напредък в опознаването на човешката природа. Децата са много по-чувствителни към реакцията на околните, отколкото светът е предполагал досега. Дори и тези, които не са навършили 2 години, разбират какво мислите за тях.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.