Автор
Woman.bg

Компютърът е виновен за все по-честите случаи на рахит

Британски изследователи са на мнение, че децата, които прекарват повече часове, играейки компютърни игри или сърфирайки в Интернет, са с повишен риск от развитие на рахит.

Експертите поясняват, че при подрастващите и младите хора, една от основните причини за развитие на рахит е хроничния недостиг на витамин D.

Причините за дефицита на витамина могат да са от разнороден характер: неправилно хранене, заболявания на бъбреците или черния дроб и не на последно място – липсата на достатъчна физическа активност.

В организма витаминът се преобразува в съединение, което е необходимо за нормалното усвояване на калция и фосфора – основни градивни елементи за костите.

При недостатък на витамин D, постъпленията на калций и фосфор в организма намаляват. Тъй като пада концетрацията на микроелементите в циркулиращата кръв, се задвиждат механизмите за хормонална регулация на нормалното ниво на калция и фосфора.

С други думи, за възстановяването на концентрацията им в кръвта започва извеждане на тези микроелементи от костната тъкан.

Това води до изкривяване на костите, а освен това се отразява на мускулите, нервната тъкан и на някои вътрешни органи.

Взависимост от клиничното протичане и според тежестта на заболяването се различават лека, средна и тежка форма на рахит.

Колкото по-рано се установи заболяването и започне лечение, толкова по-леко протича то и излекуването му е по-бързо.

Първите признаците на рахит се проявяват много преди промените, засягащи костите - още в първите два месеца след раждането на детето.

Британските лекари алармират, че рахитът става все по-често срещано заболяване, тъй като децата прекарват повече време у дома, играейки на компютърни игри, отколкото навън.

Според Саймън Пиърс, професор в Университета в Нюкасъл, Североизточна Англия, нивата на витамин D са по-занижени спрямо предходни години.

Половината от възрастните хора във Великобритания, особено живеещите на север, изпитват недостатъчност на витамин D през зимата и пролетта, като при един на всеки шест тя е сериозна.

Учените са категорични, че подобна тенденция се наблюдава не само във Великобритания, но и в повечето индустриално развити страни.

Един от най-ефективните методи за намаляване на риска от рахит е честото, но контролирано, излагане на слънце.

Специалистите препоръчват и консумирането на богата на витамини, фосфор и калций храна, каквито са млечните продукти, рибите, ядките, плодовете и зеленчуците.

Източник: puls.bg