Автор
Мария Николова

Константина Живова: Раждането е най-великото изживяване!

Тя е цветна, талантлива, чаровна, усмихната и истински щастлива. Днес си говорим с Константина Живова, а поводът за разговора ни е повече от хубав. Наскоро тя роди втората си дъщеря - Каролин, вече се чувства отлично и е тук, за да ни разкаже повече за този щастлив миг от нейния живот. Ето какво споделя тв водещата, блогър, писател и художник Константина специално за Woman.bg:

-Ина, изглеждаш прекрасно буквално дни след раждането. Как се чувствате с бебчето?

-Това е най-великото чувство, събитие в живота, изживяване. Вече сме заедно почти двадесет дни и не можем да се отделим една от друга. Щастлива съм и животът ми придоби още по-голям смисъл.

-Даването на живот е велик момент в живота на една жена, разкажи ни как протече при теб?

-Това е второто ми дете, втората ми дъщеря. Сякаш беше като за първи път, тъй като разликата им е десет години. Раждането ми премина “като по учебник”, така казваха лекарите през цялото време, докато раждах. Бяха възхитени от моя избор и ме поoщряваха през цялото време, като ми повтаряха, че съм смела жена и че ще се справя. Родих нормално без никакви обезболяващи и упойки, бебе с тегло 3320 кг и висоина 51 см. Отново се доверих на моята лекарка, д-р Илиева от Окръжна болница “Света Анна”, най-добрия професионалист за мен и съм щастлива, че ме подкрепи в избора ми за втори път.


- Какво е мнението ти за естественото раждане и секциото?


-И двете си деца избрах да родя нормално. Не мога да кажа, че е лесна работа, че не боли или както някои казваха, че второто дете се ражда лесно. Не беше така, но пък си заслужаваше. Моят избор да родя без обезболяващи упойки спомогна да родя без шевове и други усложнения впоследствие. Възстанових се буквално на следващия ден. Този момент се помни вечно и цялата сила, енергия, смелост, страх, притеснения, мотивация си заслужават. За секцио не съм и помисляла никога.

-Да се върнем на онези незабравими девет месеца... Бременността ти леко ли протече?

-Мога да кажа, че имах прекрасна бременност. Е, разбира се, хората, които ме познават, знаят колко съм активна. Имах един тримесечен период на повече почивка, но се справих и с това. Като цяло не усетих много дискомфорта на бременността, освен тежестта на голямото коремче.



-Ти беше прекрасна бременна. Как поддържаше форма? Имаше ли специален режим и тренировки?

-Бих казала, че става дума за ген. Въпреки че качих килограми и от 48 кг влязох в болницата почти 70 кг, като че ли не ми личаха. Сега се опитвам да ги сваля с правилно хранене, както заради фигурата, така и заради кърменето. За съжаление все още не мога да вляза във фитнеса, но и на това ще му дойде времето.

-Това е второ дете за теб. С какво бе различна тази бременност от първата?

-Тази бременност бе различна с позитивизъм и спокойствие. Толкова бях над нещата, че нищо не успя да ме ядоса. Бях настроена много позитивно и се радвам, че и след раждането това усещане остана в мен въпреки преумората.


-Ти бе много творчески настроена по време на бременността. Новият живот в теб ли те вдъхнови? Как се роди проектът за “Малката мечтателка с големите плитки”?

-Точно така. Бебето в мен бе моето вдъхновение. Всеки ден ставах с мисълта да създам нещо ново. Една сутрин просто хванах четките и започнах да рисувам това момиченце. Така се роди идеята, като олицетворение на моята бъдеща дъщеря. Рисувах легнала в продължение на три месеца, всеки ден, а най-голямата награда бе интересът към моите картини. Вече мога да се похваля, че над двадесет мечтателки красят нечий дом.

-Каролин – много романтично име. Как го избрахте, имахте ли единодушие с таткото?

Ако беше момче, бях сигурна в името, исках да е на таткото, Кузман. Когато разбрах, че е момиче си казах, че ще бъде хубаво да носи нашата обща буква. Каролин е име, което много харесвам от години. Предложих го и нямаше нужда да се колебаем. От самото начало започнахме да я наричаме така в корема.


-Сестричката сигурно много се вълнува. Помага ли с малката Каролин?

-Да имаш голяма дъщеря е страхотно. Помага много и е неотлъчно до нас. Грижи се с любов и много желание, даже бих казала доста смело. Наскоро дори бе влязла в спалнята, докато ние спим дълбоко и уморени, а Каролин мрънкала, но никой не я чувал. Сменила ѝ памперса и всичко си дошло на мястото.

-Как ще организираш погачата. Изобщо какво смяташ за българските традиции за новороденото? Следваш ли ги стриктно?

-Ще направя погача у дома с моите приятелки. Ще заведем Каролин на църква, за да я посрещне Господ. Това е важно за мен. След това ще се насладим на домашни сладки, сангрия и женски приказки.

- А за суеверията за бременността какво мислиш...Ряза ли си косата, докато беше бременна?

-Аз подстригах косата си точно когато съм забременяла, тоест била съм бременна в първата седмица. Не съм суеверна и нямам проблем с такива ритуали и вярвания.


-Какъв съвет би дала на всички бъдещи майки? Кое е най-важното нещо, което трябва да знаят?

-За мен да бъдеш майка е отговорност, любов, дар и богатство. За мен е важно да знаят, че бременността е един от най-прекрасните моменти за жената. Изживейте ги и се насладете. Когато станете майка, ще разберете, че по-велико събитие в живота не би могло да ви се случи.

-А на онези, които все още не могат да се престрашат да предприемат тази крачка, какво би казала?

-Много жени отлагат този момент и за съжаление при някои това събитие се случва трудно и с години. Децата не са пречка, те са щастие, те осмислят живота, времето ви, дават поводи за усмивки. Не отлагайте за след години, защото животът е твърде кратък, а това което ще ви се случи, когато имате бебе, не е за изпускане.