Автор
Woman.bg

Куче у дома прави детето по-здраво и по-слабо

Поне веднъж в живота си родителите се сблъскват с желанието на децата си да им вземат куче. Според специалисти притежаването на куче се оказва лек за редица здравни и социални проблеми.

Отглеждането на най-добрия приятел на човека може да помогне на цялото семейство да живее по-добре. Кучетата могат да помогнат в борбата с широко разпространени съвременни проблеми като затлъстяването при децата, индивидуалната социализация в обществото и приемането от противоположния пол, както и за подобряване на детския имунитет и превенция от развитието на алергии. Това сочат няколко международни изследвания, съобщиха от изследователския център за храни за домашни любимци Уолтам център.

Проучванията доказват още, че общуването и взаимодействието с кучетата домашни любимци също така може да помогне на хора, които страдат от тежки хронични заболявания като шизофрения, или да улесни лечението на зависимост от наркотични вещества. Връзката между притежаването на куче, разходките и теглото на децата е изследвана при деца между 5 и 12 години. Резултатите показват, че притежаването на куче варира между 45-57% според възрастовата група. Почти ¼ от децата между 5 и 6 годишна възраст и 37% от децата между 10 и 12 години разхождат кучетата си поне веднъж в седмицата.

Ежеседмичното разхождане на куче от цялото семейство е констатирано при 24-28% от взелите участие в проучването. Основното заключение от проведените изследвания е, че съществува зависимост между притежаването на куче и превенцията от затлъстяване при малките деца.

Важно е семействата, които имат куче, да бъдат насърчавани да разхождат домашния си любимец често и да играят с него. Изследването, проследяващо връзката между здравето на децата и наличието на куче домашен любимец, също така показва, че онези, които са имали куче в ранно детство, имат по-голям имунитет срещу астма.

Да имаш куче се асоциира с работа и деца у дома. Хората, които не са имали връзка, но са променили семейния си статус по време на проучването, също са станали по-предразположени да си вземат куче.

Позитивното влияние на кучетата върху социалното поведение на хората и улесняването на комуникацията с противоположния пол благодарение на кучетата са илюстрирани чрез няколко проучвания, базирани на четири експеримента. В първия експеримент участник от мъжки пол (придружен или не от куче) пита хора на улицата за пари. Вторият експеримент се състои в същото, но участникът е от женски пол. В третия експеримент участник от мъжки пол (с или без куче) инцидентно изпуска няколко стотинки на земята, за да види дали хората ще му помогнат да си ги вдигне. В четвъртия експеримент мъж (с или без куче) пита млада жена на улицата за нейния телефонен номер. Резултатите показват, че присъствието на кучето води до по-висок процент на положителен отговор при молбата за помощ (първите експерименти) и по-висока степен на услужливост при молбата в последния експеримент.

Влиянието на домашното куче като помощник при създаването на запознанства и връзки е безусловно доказано. Кучетата също така могат да имат терапевтичен ефект върху пациентите с диагноза шизофрения, които живеят в клиники за лечение и висока степен на инвалидност, както и при продължително лечение със зависимостта от наркотични вещества. Пациентите, които са дали съгласие да участват в изследването, са произволно разпределени към една от двете разработени групи: на едната група е предоставено куче, което да помага в процеса на изследване, а на другата - не.

Проучването показва, че специалистите, които се занимават с лечение на пристрастеност, могат да повишат успеха от лечението с присъствието на куче. Хора, които търсят лечение за двойна диагноза (умствено заболяване и проблеми със злоупотреба с наркотични вещества) и хора, които търсят лечение за алкохолна зависимост, имат общо мнение за този тип лечение. Мъже, жени, притежатели на кучета, хора под арест и такива, които търсят лечение от наркотична зависимост - всички са единодушни за положителния терапевтичен ефект от кучетата. Това проучване доказва, че хората могат да подпомогнат успешното си лечение, като ползват изводите от това изследване с доказани резултати.

С други думи - кучето явно наистина ще се окаже най-добрият приятел на човека - не само в буквален, но и в метафоричен смисъл. Ключът към здравословния начин на живот и позитивната социална интеграция може да бъде щастливият живот с куче и всички допълнителни положителни емоции, които то може да донесе на своя стопанин.

Източник: bnews.bg