Напоследък специалистите в Западния свят натискат една и съща аларма – майките все по-често отказват да кърмят повече от месец и дори изобщо.

По този начин обаче те не само ощетяват своите деца, но вредят и на собственото си здраве.

Скорошно проучване на екип експерти от Университета в Питсбърг показва, че жените, които не кърмят, са застрашени 2 пъти повече от риска да развият диабет тип 2.

Изследването включва 2233 жени на възраст от 40 до 78 години, които отговаряли на въпросник, свързан с начина им на живот – дали са раждали, колко пъти, колко са кърмили, как се хранят, дали се движат и т.н.

Резултатите показали, че ¼ от майките, които имали деца, но не кърмили, развили диабет от втори тип в ранна възраст.
80% от общия брой жени, които не давали майчино мляко на бебетата си, били 2 пъти по-предразположени към заболяването, за разлика от тези, които кърмели или изобщо нямали деца.

Според учените това вероятно се дължи на факта, че кърменето ускорява изгарянето на натрупаните мазнини по време на бременност, и особено на тези в областта на корема.

Това намалява не само възможността да се развие диабет, но и опасността от високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания.

Здравословното хранене и умереното движение също помагат, но в комбинация с кърменето ефектът значително се увеличава.

Лекари препоръчват кърменето на бебето да трае минимум 6 месеца, въпреки че в Западна Европа педиатрите насърчават майките и само за месец.

Във Великобритания например една от всеки 3 родилки нито веднъж не дава на новороденото да суче, докато в Швеция например едва 2% от жените не захранват децата си с майчино мляко.

У нас практиката да не се кърми също расте застрашително.