Автор
Woman.bg

Късно ли е: На каква възраст е най-добре да станеш майка?

„Късничко се сети“, мръщят се някои, ако видят жена да ражда за пръв път на 35. „Много рано се зароби, трябваше да си поживее първо“, казват за 20-годишните родилки. Коя е оптималната възраст да станеш майка?

По данни на Евростат възрастта на „младите майки“ се е увеличила през последните 20 години. Само половината от жените в ЕС раждат за пръв път на под 29 години. 40.6 % от дамите предпочитат да се сдобият с дете на под 39. Средната възраст на младата майка е 28 години. Медицината е удължила човешкия живот и е подобрила качеството му, но доколко можем да разчитаме на нея за репродуктивните си функции?

От научна гледна точка

Акушер-гинеколозите и учените все така са на мнение, че колкото е по-млада жената, толкова по-вероятно е тя да роди здраво дете и да понесе добре раждането. По време на бременността тялото се подлага на изпитание. Колкото е по-млада родилката, толкова по-бързо ще се възстанови от раждането.



Учени от университета „Еразъм Ротърдамски“ в продължение на 30 години са анализирали данните за бременността и раждането на 58 хиляди жени. В резултат са получили тъй наречения „калкулатор на фертилността“ – таблица, показваща кога е най-добре да роди една жена за пръв път, ако иска да има две или три деца. Дик Хабема, един от учените в проекта, споделя, че колегите му са определели резултатите като неточни заради продължителното време, през което са събирани данните. Но идеята била не само да се състави „калкулатор на фертилността“, но и да се получи информация за поколенията с други ценности и познания за контрацептивите. Според изчисленията на учените, колкото повече деца иска да има една жена, толкова по-рано трябва да стане майка за първи път. Ако си мечтае за семейство с три деца, първото раждане трябва да е на 23 години. Ако иска две деца – добре е да роди на 27.

Ако обаче иска само едно дете, може да го роди и на много по-напреднала възраст.



Какво казват историците

През XIX век над половината от родилките са били на възраст под 20 години. Най-често на 13-16. Неомъжените 19-годишни момичета се смятали за „застаряващи“, 20-годишните за закъснели, а 25-годишните за обречени стари моми. Девойките ставали майки почти веднага, щом били „физически готови“ за това – още от 13-годишна възраст.

През XIX век момичетата обикновено се омъжвали на 16-20 години и продължавали да раждат на всеки две години, докато изобщо били способни да забременеят и износят плода. Можели да родят 15 деца, от които не всички оцелявали.

Трябва обаче да отбележим и факта, че преди на жените им е било крайно трудно да се издържат сами и че не е имало контрацептиви. Това обяснява защо са раждали толкова рано. Днес положението е съвсем различно. Жените са напълно способни да се издържат сами и да взимат важни решения – включително и това дали да имат деца и кога. Освен това според съвременните психиатри е много важно децата да се гледат и възпитават правилно, а за тази цел родителите трябва да са си стъпили здраво на краката и да са сигурни, че могат да поемат отговорността за малките си наследници.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.