Автор
Woman.bg

Лекари предлагат да не знаем пола на нероденото си дете

Медицинският персонал трябва да бъде инструктиран да не предоставя информация за пола на плода, според проект за резолюция, приет от комисията на Съвета на Европа.

Целта на институцията е да се опита да намали броя на абортите. Практиката е доста тревожна в някои бивши съветски републики, членки на Съвета, съобщава inews.bg

Въпреки това препоръката обхваща всички 47 държави-членки на ЕС, което означава, че на всички акушерки и лекари е възможно да бъде забранено да казват на родителите дали очакват момче или момиче.

Родителски организации обаче реагират остро на това предложение, а лекарите смятат, че това е неприложимо.

Жустин Робъртс, основателка на родителския сайт Mumsnet, смята, че двойките ще се чувстват доста разочаровани, ако се въведе пълна забрана за идентификация на пола. Тя обяснява, че в повечето случаи родителите искат да знаят пола на плода по чисто практични причини или просто искат да знаят какво им предстои.



Проектът на Съвета на Европа, със седалище в Страсбург, ще бъде първо представен пред Парламентарната асамблея на организацията за одобрение през следващия месец, пише още в. "Daily Telegraph".

Понякога родителите разбират какъв ще е полът на нероденото им дете още в 12-та седмица от бременността, в други случаи това може да стане в 20-та седмица при по-обстоен преглед.

От Съвета на Европа аргументират предложението си с факта, че пренаталният избор, съобразно пола, е достигнал тревожни тенденции в няколко държави-членки, по-специално в Армения, Азербайджан и Албания. В тези страни съотношението на родените момчета и момичета е 112 момчета и 100 момичета.

От Съвета на Европа призовават за разследване на причините за тези тенденции, като смята, че пренаталният избор на пола трябва да бъде разрешен, само с цел да се избегнат сериозни наследствени заболявания, свързани с единия пол.

Въпреки тези аргументи, препоръката всички държавни болниците във всички страни-членки да не казват на родителите пола на нероденото им дете, предизвика сериозни противоречия.

Д-р Джилиан Локууд, медицински директор на Midland Fertility Services, заявява, че ще бъде трудно за болниците да изпълнят тази препоръка. Тя разказва за родителите, които били вдъхновени от Виктория Бекъм и искали да отчаяно да имат момиче, след като вече имали момчета.

Други пък просто искали да знаят пола на нероденото си дете, за да знаят в какъв цвят да боядисат детската стая, какви дрехи да купят или да кажат на останалите си деца дали ще имат по-малко братче или сестриче.



Д-р Локууд, бивш заместник-председател на Комисията по етика към Кралския колеж на акушерите и гинеколозите също казва, че това е трудно да се осъществи, тъй като много семейства разбират пола на бебето в 20-та седмица, когато би било невъзможно да се направи аборт, освен ако няма някакви медицински причини.

Препоръката, която ще бъде обсъдена от депутати между 3 до 7 октомври, призовава да се "препоръчва на държавните болници да инструктират своите доктори да не предоставят информация за пола на плода или поне да гарантират, че тази информация е представена позитивно на родителите, независимо от пола на плода".

Говорителят на Министерството на здравеопазването заявява от своя страна, че не иска да коментира резолюцията, докато не бъде приета, но обяснява, че основната цел на сканирането при бременност е да се провери за някакви аномалии на плода, както и на колко седмици е плодът, а не толкова да се знае пола на самия плод.