Майчинството остава 380 лева. Ама, моля ви се, и толкова са ни много!

След дълги спорове и политически дебати политиците решиха - майчинството през втората година няма да се вдига.

Предложението сумата да бъде увеличена на 650 лева месечно бе отхвърлено от народните представители, явно решили, че 380 лева на месец са си съвсем достатъчни за отглеждането на едно дете. Ако четейки това, се готвите да възроптаете, недейте. Както са казали хората – Ситият на гладния не вярва.

Казвам си, че няма смисъл да се ядосвам и дълбоко въздишам, но само след десет минути и няколко прости сметки вече съм на другата крайност. Студена пот избива по челото ми, та те подиграват ли ни се? На месец само за пюрета отиват едни 180 лева. Към тях добавям 90 за памперси и получавам разход от 270 лева месечно. И то само за най-базисните нужди на детето.



Разбира се, харчовете около мъничето не свършват до тук, защото през първите месеци и години детето расте като гъбка, дрешките бързо отесняват и често ще се налага купуването на нови. Малчуганът се нуждае и от бельо, чашки, шишенца, биберони, лигавници, аксесоари за баня, играчки, козметика и т.н. Сумата за тях по груби сметки е около 150 лева на месец, но разбира се, може и да надвиши споменатата. Ако се броят лекарствата и витамините, отиват още 50 лева.

Като подчертавам, че изброеното съвсем не е всичко...Покрай едно дете има още много непредвидени разходи на година, които, ако ги разделите на месечна база, ще ви се поиска да си поплачете хубаво. А след това да изговорите слова по адрес на мъдрите господа депутати, които не подхождат на иначе доброто ви възпитание, но пък са ясен белег за отчаянието ви.

Но не падайте духом, според мъдреците в парламента това решение е за наше добро – така сме щели да имаме стимул по-бързо да се върнем в офиса и да не зависим от социалните плащания. Те услуга ни правели, да не сме се чувствали зависими от милостта на държава, видиш ли? Нищо, че години наред от заплатите ни са удържани пари за майчинство.

Но както е написал Смирненски – изкачиш ли се по стълбата, светът вече изглежда различен.