Автор
Woman.bg

"Мисия бебе 2020": Специалистът по репродуктивна медицина отговаря на въпросите ви

След като ви представихме първия уебинар "Мисия бебе 2020" в Woman.bg, организиран съвместно с "Елевит", имаме удоволствието да се срещнем и да си поговорим очи в очи с д-р Ралица Сенкова – специалист по репродуктивна медицина.

С нея обсъдихме темите за секциото и естественото раждане, за късната бременност и тревогите, с които най-често бъдещите майки се сблъскват, както и още въпроси, които зрителите на нашия уебинар изпратиха до нея:

- Какво бихте посъветвали бъдещите майки, които се чудят как да родят – по естествен начин или чрез секцио?

- През последните години все повече се увеличава броят на жените, избрали да родят секцио. Това е тенденция не само у нас, но и в световен мащаб. Разбира се, има медицински индикации, които налагат да се извърши цезарово сечение, когато здравето на майката и детето са застрашени. Има обаче и субективни фактори за подобно решение – много пъти жените изпитват страх от естественото раждане, друг път се доверяват на личната лекарска преценка. В много случаи се налага в хода на естественото раждане да се премине към цезаровото сечение. Затова дали е правилно, или не е, е трудно да се каже със точност. Решението да се извърши раждане със секцио е доста субективно и индивидуално и се преценява с помощта на специалиста, който следи жената през цялата бременност. Но ако жената е абсолютно здрава и няма медицински показатели, налагащи секцио, препоръчително е раждането да се извърши по естествен начин. Все пак даваме право и на родилката да каже своето мнение, тъй като е важна и нейната нагласа. Ако тя се страхува много, това би могло да попречи на хода на естественото раждане и да провокира проблеми. Затова от значение е и психологическата подготовка на бъдещата майка, да знае какво ѝ предстои, за да е оптимално спокойна и сигурна в себе си.

- Колко често трябва да правим опити, за да увеличим шансовете за забременяване?

- В клиниката създаваме план за действие при пациенти с репродуктивни проблеми. Предполага се все пак, че на сперматозоидите им трябва някакъв период за възстановяване. Прекалено честите контакти водят до изтощаване на сперматозоидите – намалява подвижността и концентрацията им, което от своя страна намалява и шансовете за зачеване. Затова е добре да има малко почивка. Ако опитите за забременяване се прилагат през ден, през два, тогава шансовете нарастват.

- С какви тревоги най-често се сблъскват дамите, които искат да станат майки?

- Първата тревога безспорно е свързана с въпроса: „Ще забременея ли?“. Следва въпросът: „Ще бъде ли бебето здраво?“. Един от моментите, които най-много вълнуват бъдещите майки, особено тези, които ще стават такива за първи път, е раждането. Пък и не само тях. Друго притеснение е свързано с отглеждането на детето. Това са нормални тревоги, които не трябва да ни безпокоят, тъй като всеки един от нас ги изпитва.

- Вие самата имате две деца, второто е бебе, което сте родила на една сравнително по-късна възраст. Как протече при Вас втората бременност?

- Втората ми бременност протече нормално, но до един момент. Много е важно да слушаме тялото си. Ако почувстваме болка, или дори някакво неразположение, редно е да му обърнем внимание и да намалим темпото. Може да се наложат допълнителни изследвания.

- Трябва ли да се притесняваме, когато матката ни започне да контрахира?

- Това зависи от периода на бременността. Ако това се случи през първото тримесечие, задължително трябва да отидем на преглед. В този период е нормално да има леки стягания, дискомфорт, но не трябва да има контракции или силни болки, които може да говорят за нещо по-лошо. Напредването на бременността също е свързана с чувствителността на матката. Жената все пак се движи, извършва различни дейности, а това може да активира матката. Важното е да се обръща внимание, когато този дискомфорт, свързан със стягане и по-болезнени контаркции, зачестява. Тогава посещението при специалист е задължително!

Цялото интервю с д-р Ралица Сенкова може да видите тук:

Четете още: "Мисия бебе 2020": Ето отговорите на най-ценните въпроси за бременността

(в материала има продуктово позициониране)