Мръсната околна среда влияе на пола на бебетата. Вижте как!

15 юни 2022 | 08:45
6182
2
Снимки: Unsplash и Pexels
2

Замърсяването на околната среда влияе на пола на бебетата, които се раждат. До този извод достига ново изследване на Чикагския университет и Каролинския университет в Стокхолм. Според проучването излагането на определен вид елементи е променило съотношението между момченцата и момиченцата, родени от милиони майки в САЩ и Швеция. Учените установяват, че докато замърсяването с живак, хром и алуминий е свързано с раждането на повече бебета от мъжки пол, замърсяването с олово води до увеличеване на броя на бебетата от женски пол.

За целите на проучването е изследвана половината част от населението на САЩ (150 млн. души) и цялото население на скандинавската страна (9 млн. души).  Освен замърсяването под внимание са взети и други фактори като нивото на стрес на родителите, бедността, престъпността и безработицата в района, дори температурите на времето. Близостта на семействата до фермите също играе роля, вероятно поради по-голямото излагане на химикали.

Публикувано в списание PLOS Computational Biology, проучването изследва населението на Северна Америка в продължение на повече от 8 години, а населението на Швеция - в продължение на повече от 30 години, така че данните са изключително изчерпателни.

При факторите, които оказват най-съществено влияние върху пола на бебето, като замърсяването с живак и близостта до промишлени предприятия, съотношението се променя с до три процента. Така например при население от 1 милион души това означава, че момичетата са с 60 000 повече от момчетата.

Иначе новият анализ установява, че токсичните замърсители значително увеличават броя на момчетата.

Коментари

2 явно
  15 юни 2022 | 13:00 отговор
 

явно сащ са много замърсени, защото там се появиха още 30 пола. шибани откачалки с шибани без-ценности

 
1 Иван
  15 юни 2022 | 10:49 отговор
 

Колкото повече пари има в едно общество, толкова повече се харчи за идиотски изследвания. Вие явно сте си поставили за задача да ги препубликувате всичките.

 

Добави Коментар

Най-четени