Автор
Woman.bg

На какво трябва да научите първото си дете

Всяко първо дете ще ви признае, че появата на брат или сестра в семейството му е било истинско предизвикателство за него. Действително, втората рожба измества вниманието на родителите от първородния наследник към по-малкото създание - обстоятелство, което, разбираемо, често пъти предизвиква гняв и чувство на ревност у баткото или каката.

Bright Side споделя нещата, на които родителите трябва да научат по-големите си деца, за да им помогнат по-лесно да приемат новопоявилото се човече и да създадат по-здрава и пълноценна братска/сестринска връзка помежду им.

Значението на споделянето



Още преди появата на новото попълнение в семейството е добре родителите да подготвят за идването му по-голямото си дете, което е свикнало цялото внимание винаги да бъде насочено към него. За да не се травмира от това, че мама отделя повече време на новороденото, а не на него, е нужно родителите да обяснят на баткото/каката, че това не означава, че ще го обичат по-малко. Честите разговори на тази тема ще помогнат на по-голямото дете да се научи по-лесно да отстъпва, да прави компромиси и да разделя наполовина всичко, което притежава, със своето братче или сестриче.

Как да бъдат мили и търпеливи


Необходимо е да научим детето си да бъде мило и внимателно към новото и крехко създание, още преди то да се е родило. Бебето ще има нужда от вниманието на мама, така че по-големият брат или сестра трябва да знаят как да реагират в такъв момент, без да се чувстват пренебрегнати и отхвърлени. Те трябва да са наясно, че мъничето е крехко и че ще трябва да проявяват към него търпение и любов.

Обичта няма граници


Обикновено първото дете се притеснява, че родителите му ще го обичат по-малко заради времето и грижите, които ще полагат за бебето. Тази ревност може да бъде намалена и туширана, като уведомите първото дете, че любовта не е ограничена. Те трябва да бъдат сигурни, че мама и тате ги обичат толкова, колкото и преди.

Да си внимателен и грижовен


Родителите трябва да обяснят, че малкото същество е още твърде нежно, за да бъде прегръщано силно. Трябва да предупредят детето си да не е грубо към него и да не проявява егоизъм. Играта трябва да бъде приятна и за двамата така, че по-големият да се грижи и бди на по-малкия.

Да се научиш да помагаш


Новородените деца очевидно се нуждаят от помощ. Ако първото дете знае, че трябва да помага на някого в нужда, това ще развие у него чувства на нежност и любвеобвилност към бебето. Това не само ще помогне на родителите в отглеждането на по-малката им рожба, но и ще помогне на по-голямото дете да израсне като грижовен и уверен в себе си човек.