Автор
Woman.bg

Наричаха го самозванец, но той спаси хиляди недоносени бебета

Всички го мислели за луд. Наричали го самозванец, алчно и безскрупулно чудовище, печалбар, живеещ на гърба на чуждото нещастие. Обвинявали го в нарушаване на медицинската етика, но той тъжно се усмихвал и се връщал при малките си пациенти.

Неговото име е Мартин Коуни – човекът, спасил хиляди недоносени бебета.

Атракцията


На входа на чикагския панаир в периода през далечните 1933 г. и 1934 г. висял огромен надпис: „Инкубатори с живи деца“. Самата зала, в която били разположени самите инкубатори струвала на създателите 75 000 долара (съвременни пари – 1,4 милиона долара). Организатор на странното шоу бил Мартин Коуни, който с известна подигравка бил наречен „лекарят – инкубатор“. Той бил тъжен 60-годишен мъж с рядка и сива коса и силно изразена прегърбеност. Самият той, на шега, приписвал последния факт на това, че през целия си живот е бил надвесен над бебета.

През 1933 г. вестниците писали следното за тази необичайна атракция: „Тук ще видите странни малки същества (до 25 едновременно). Трудно е да се повярва, че някой ден те ще станат пълноценни хора. Те приличат повече на маймуни, отколкото на мъже или жени.“

Спасителят

По това време болниците не се грижели за недоносените деца, защото ги смятали за генетично непълноценни. Една жена, която тогава родила преждевременно си припомня: „Те просто отказаха да помогнат. Отговориха, че това дете изобщо не би трябвало да се роди.“ За щастие бащата на жената познавал мъж, който може да се грижи за бебето – Мартин Коуни.

Кувьозите (известни в миналото под названието инкубатори)

Те били чудо за онова време. Стъклото и стоманата защитавали децата, а горещата вода от котел поддържала нужната температура. Медицинските сестри трябвало да облекат децата, които се родили няколко седмици предсрочно, с дрехи от кукли, защото магазините просто не продавали толкова малки размери. Първите инкубатори били разработени през 1880 г. в Париж, а през 1903 г. Мартин ги пренесъл в САЩ. Той твърдял, че е студент на някакъв френски лекар, въпреки че нямал никакви потвърждаващи документи.

Поддържането и лечението на бебета било скъпо (15 долара на ден, което днес се равнява на около 400 долара) и Коуни предложил нов подход към финансирането. Той направил изложба на недоносени деца в инкубатори и взимал такса за вход. Входът струвал само 25 цента. Посетителите плащали, а бебетата продължили да живеят.

"Самозванецът"

Повечето медицински специалисти смятали, че Мартин е самозванец. Пренебрежително го наричали „шоумен“ и избягвали да си имат работа с него. Този „шоумен” от Прусия обаче спасил живота на приблизително 6500 бебета и успял значително да промени отношението на медицината към недоносените деца. В началото на 40-те години болниците най-накрая започнали да отварят отделения за лечение и грижи на преждевременно родените бебета.

Мартин починал през 50-те години на 20 век на 80-годишна възраст. „Шоуменът“ нямал спестявания и издъхнал в бедност. Да се грижи сам за децата – нещо което медицинската общност по онова време отказвала – било доста разорителна задача.

Четете още: 10-те Божии заповеди за родители от мъжа, който загина в газова камера