Автор
Woman.bg

Не прекалявайте със спорта. Намалява шансовете за зачеване

Жените трябва да внимават със спорта, особено ако все още не са раждали. Оказва се, че прекаленото спортуване може да намали леко шансовете им да имат деца.

Изследователи от Норвежкия технически университет изследвали 3000 жени и открили, че усилените тренировки увеличават с три пъти риска от проблеми с фертилността.

Експертите са съгласни, че физическите упражнения имат положително влияние върху здравето, но дамите не бива да се вманиачават в тях.

Учените смятат, че прекалено многото упражнения „изцеждат" от тялото енергията, необходима за успешна бременност.

Известно е, че някои елитни атлетки имат проблеми със забременяването, но и други жени, които се натоварват до краен предел, също могат да бъдат засегнати от това.

Проучването е започнато още в края на 80-те години на миналия век.

То стартира с анкета, засягаща честотата, продължителността и интензивността на фитнес режима на доброволките в периода от 1984 до 1986 год.

Във втората му част, осъществена десет години по-късно, те са запитани за бременността си.

Професор Сигридур Лара Гудмундсдотир, ръководител на изследването, казва: „Измежду всичките тези жени открихме две групи, за които имаше повишен риск от безплодие.

От една страна бяха тези, които тренираха всеки ден или почти всеки ден, а от друга - тези, които тренираха до пълно изтощение".

Оказало се, че мацките, които прекалявали с физическото натоварване в двете посоки - хем тренирали ежедневно, хем на предела на силите си, били с най-висок риск от проблеми със зачеването.

Дори след като специалистите взели предвид фактори като възраст, тегло, материален статус и тютюнопушене, цифрите показали, че за тези, които тренирали най-усилено, вероятността да имат проблеми с фертилността била три пъти по-голяма, отколкото за другите, които спортували по-умерено.

Освен това и възрастта била от значение - младите жени се оказали по-уязвими.

Една четвърт от тези под 30-годишна възраст, трениращи усилено, не могли да забременеят през първата година на опити.

Добрата новина обаче е, че негативните ефекти от изтощителните фитнес програми изобщо не били трайни.

Дори да имали затруднения, интензивно трениращите дами нямали проблем с възпроизводството впоследствие.

Даже повечето от тях имали повече деца, но освен това се възстановявали и далеч по-бързо след раждане.

По този повод Гудмундсдотир съветва жените, които искат деца, да не се отказват напълно от физическото натоварване, но да намалят темпото и да избягват крайностите преди важния момент на зачеване.

Тя пояснява, че липсата на физическа активност има не по-малко пагубно влияние върху фертилността, така че жените трябва да търсят златната среда.