Автор
Woman.bg

Не травмирайте децата си! Има забавления, които могат да деформират психиката им завинаги

За никого не е тайна, че малките момченца много обичат да прекарват времето пред компютъра, забавлявайки се с игри, в които се стреля. Неслучайно в редица европейски страни се провежда акцията Ден на унищожението на военните игри. Световна асоциация призовава да се премахнат тези игри.

Сега рекламите на такива игри не са толкова много, както в началото, когато хората започнаха да се обзавеждат с компютри. Въпреки това игрите, които имат разрушително въздействие върху детската психика и до настоящия момент се произвеждат.

Но тук ще стане дума не само за компютърните игри, а въобще за това какви забавления вредят на детската психика.

Военните играчки

Според психолозите военните играчки имат пагубен ефект върху децата. Всички тези танкове, ножове, пистолети няма да ги научат на нищо добро. Военните игри съществуват отдавна и през това време те са се променили няколко пъти.

Учените твърдят, че ако възрастен с добре изградена психика играе военна игра, нищо няма да му се случи, но за децата, чийто светоглед тепърва се формира, такава игра ще създаде илюзията за всепозволеност. Ще имат грешни представи за реалния живот, ще си мислят, че „убитият” или раненият” в живота е като в компютърна игра - ще стане, ще се изтупа и пак ще „живее”.

Според психолозите подобни игри програмират мозъка на детето за неадекватно поведение. Доста често убийства се извършват от ученици е това не е случайно. Интересното е, че през 2005 г. учени от Америка провеждат експеримент, по време на който се оказва, че в човешкия мозък има механизъм, който е отговорен за връзката между агресивните игри и същото поведение в живота.

Кукли

Обществеността многократно е критикувало куклата Барби, защото има нереалистична физика. Мнозина критикуваха и „живота” на Барби ,това, което я заобикаля, и "неморалността". Според психолозите Барби вдъхновява малките момиченца в грешна посока: те си мислят, че когато пораснат, със сигурност трябва да имат огромно имение с плувен басейн и красиво идеално гадже.

Изненадващо, но дори възрастни жени живеят с такива фантазии. Освен това производителите на куклите Барби са обвинени, че създават стандарт за физическа красота, който не може да бъде постигнат.

Заради Барби момичетата започват да се стремят да постигнат нейната физика, инквизирайки се с всевъзможни диети. А ако финансите им позволяват, правят пластични операции и коренно се прекрояват.

Но как тогава да си играят децата?

Определено има неща, които ще зарадват искрено детето: моделиране, конструиране, криеница, рисуване. Дори ако детето избере компютърни игри, много е важно да му се обясни, че всичко, което се случва в тях, е измислица, че в живота агресията не помага, а само вреди и може да им съсипе живота.