Отдавна се говори, че липсата на сън е особено вредна. Това се отнася както за възрастните, така и за децата.

След като наскоро учени установиха, че спането до късно през уикенда компенсира недостига на сън през седмицата при хлапетата, сега се оказва, че лягането навреме ги предпазва от депресия, съобщи БГНЕС.

Специалисти от Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, изследвали 15 500 младежи на възраст от 12 до 18 години.

Тези от тях, които си лягали след полунощ, били изложени с 24% повече на риск да развият депресия, за разлика от онези, които се отправяли към леглата около 22:00.

Ако сънят бил 5 часа на нощ или по-малко, подрастващите били застрашени от депресия със 71% повече от спящите по 8 часа.

Смята се, че около 80 000 деца и младежи в САЩ изпадат в депресивни състояния.

Настоящото проучване се базира върху изследвания, започнати още от 90-те години на миналото столетие. Един от 15, включени в него, имал признаци на депресия.

Заедно с по-високия риск от подобни проблеми младите хора, на които родителите разрешавали да остават будни до след полунощ, били с 20% по-изложени на вероятността да бъдат споходени от мисли за самоубийство.

Същата цифра нараства до 48% при тийнейджърите, отделящи по-малко от 5 часа за сън в сравнение с връстниците им, които спяли по 8 и повече часа.

Подобни опасности грозяли в по-висока степен момичетата, децата над 15-годишна възраст и онези от тях, които смятали, че семейството им не се грижи достатъчно за тях.

Включените в изследването младежи спяли средно по 7 часа и 53 минути на нощ, което е по-малко от препоръчваните за възрастта им 9 часа сън.

Ръководителят на изследването д-р Джеймс Генгуич заявява пред Би Би Си, че недостатъчните часове за отдих влияят върху емоционалните мозъчни отговори на хлапетата.

Те могат да предизвикат настроения, пречещи на способността за справяне със ежедневния стрес.

Освен това могат да повлияят върху адекватната преценка, концентрацията и контрола на импулсивността при младежите.