Автор
Антония Михайлова

Нейните четири съвета: Как забременях?

С очите си виждаш двете чертички от теста за бременност и не вярваш, че това се случва с теб. Поне така беше при мен. След дълги и несполучливи опити да се сдобия с рожба, най-сетне мечтаната радост споходи и моя милост.

Да поемеш най-красивата роля в живота си – тази на майка – е велико преживяване, което не може да се опише с обикновени думи. Мигът, в който разбираш, че до броени месеци ще прегърнеш в обятията си онова мъничко чудо, за което си копняла ден след ден, месец след месец, година след година, е неописуем!

Понякога обаче трябва и ти самата да положиш някои усилия. За да долети и при теб щъркелът, има някои основни правила, които е добре да превърнеш в лични навици.

1. Спрeте да се притеснявате!

Тревогата, безпокойството, напрежението, динамиката и стресът в ежедневието, мисълта на всяка цена да забременееш, са сред факторите, които в повечето случаи се явяват пречка по пътя към майчинството. И да, стресът определено може да повлияе на забременяването. Но негативно! Учените обясняват този феномен с това, че чувството на тревога може да разстрои нормалното функциониране на хипоталамуса – жлеза в мозъка, която регулира както апетита и емоциите, така и хормоните, които заповядват на яйчниците да освободят яйцеклетките. Ако сте под стрес, овулацията ви може да закъснее или дори да не се появи изобщо. Така че отпуснете се, не позволявайте лошите мисли да ви навестяват, просто живейте!

2. Приложете в действие тези две йога пози!

Няколко месеца, преди да ме сполети щастливата новина, моя приятелка ми препоръча няколко йога пози за по-лесно забременяване. След като се консултирах с гинеколог и лицензиран йога инструктор, споделяйки им за проблема си, веднага ги приложих в действие. Тайната на въпросните йога асани се крие в способността им да повишават кръвообращението в тазовите, а оттам и в репродуктивните органи. Те също така спомогнаха за заякването на гръбначните ми мускули и кръста.

Да започнем с поза „мост“

Тази поза увеличава притока на кръв към репродуктивните органи и подобрява тяхната функция. Настанете се удобно по гръб и бавно сгънете коленете така, че да сочат към тавана, а стъпалата да са на пода. Разтворете коленете на ширината на бедрата. Ръцете са настрани с дланите надолу. Докато вдишвате, направете арка, като повдигнете гръбнака и бедрата си от пода. Останете така 1-2 минути и дишайте нормално, след това бавно отпуснете гърба си до земята.

Опитайте и със следната йога поза

Легнете по гръб, опрете крака плътно на стената, така че да образуват перпендикулярен ъгъл с торса ви. За по-голямо удобство поставете кърпа или възглавница в долната част на гърба си. Отпуснете се и дишайте нормално. Позата помага за освобождаване на напрежението в долната част на тялото, като увеличава притока на кръв към тазовата област. Разтяга сухожилията и долната част на гърба. И най-важното, приложена след секс, увеличава значително шансовете за зачеване!

3. Направете си овулационен календар

За да увеличите шансовете си за забременяване, не пропускайте да си направите и овулационен календар. С негова помощ можете да установите вашия фертилен прозорец, т.е. периода, в който вероятността от забременяване е най-голяма, или с други думи - най-доброто време за правене на бебе! За да определите датата на вашата овулация, е необходимо да нанесете първия ден на последната ви менструация и средната продължителност на вашия цикъл (от първи ден до следващия първи ден).

4. Наблегнете на тези храни!

Учените са открили връзка между консумацията на определени храни и по-малкия риск от безплодие. Ето защо един от начините да увеличим шансовете си за забременяване и да подготвим тялото си за зачеване е като се погрижим оптимално за хранителните си навици и да се придържаме към спазването на една добре балансирана диета. В повечето случаи безплодието възниква в резултат на нарушение на овулацията, а един от начините това да се предотврати е именно чрез правилно хранене. Продуктите, които помагат на забременяването, са: мазна риба (риба тон, сьомга), морски дарове, орехи, соя, домашни птици, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Избягвайте пържените храни, тъй като наднорменото тегло също е сред факторите, възпрепятстващи появата на наследник. Внимавайте, разбира се, и с алкохола и кофеина.

Тук е мястото да изтъкна необходимостта от фолиевата киселина (ФК). Нека първо да уточня - фолиевата киселина не помага за забременяване, но приемът ѝ преди него и до 3 месеца след зачеването намалява многократно риска от увреждане на мозъка и появата на т. нар.Spina bifida (сериозен вроден дефект на гръбначния стълб) до цели 80%!

Ето защо грижата за бебето трябва да бъде приоритет за всички бъдещи майки още от зачеването! Важно е да знаем обаче, че чистата и самостоятелна ФК не е достатъчна. Поради генетична особеност чистата ФК не се усвоява пълноценно от организма на 50% от жените, ако не е под формата на биологично активната форма метафолин. И в двата случая става въпрос за витамин В9. Метафолин е естествената форма на витамин В9, под която той се открива в храните (предимно в тъмнозелените зеленчуци, ядки, семена и черен дроб). Фолиевата киселина е синтетична форма на витамина, която най-често се използва в производството на хранителни добавки.

Елевит капсули са метафолин и фолиева киселина в едно! Именно това ги прави по-различни от всички други добавки на световния пазар. Така че, мили дами, ако планирате рожба, Елевит капсули е вашата първа стъпка за здраво бебе!

Съгласно данни на IQVIA OTCims MAT Q4/2017 Елевит е №1 по препоръка и продажби на витамини за бременни в света, а вече са достъпни и за жените в България!

(в материала има продуктово позициониране)