Бременността почти неизменно е съпроводена с малки здравословни и хранителни проблеми, неудобства и неразположения.

Ето някои от тях, както и съвети как да се справите с наличието им:

Гадене и повръщане

Нормално е 1-2 в денонощието през първите три месеца от бременността си да тичате към тоалетната поради гадене и повръщане. Прекалено честото повръщане обаче може да доведе до обезводняване, така че е нужна незабавна консултация с лекар.

За да се справите с тази неприятност се старайте да хапвате често, но в малки количества. Яжте леки храни и избягвайте пикантните, консумирайте чай (ментов например), а преди лягане не яжте нищо тежко.

Сухите храни като бисквити и пълнозърнести изделия също противодействат на гаденето. Затова сутрин, преди да станете, е удачно да хапнете една-две бисквитки или сухарчета.

Запек

По време на бременността се завишават количествата на хормона прогестерон, който е причината за разхлабването на гладката мускулатура в организма на бъдещата майка и не позволява мускулите на матката да се съкращават изведнъж.

Под влиянието на прогестерона попада и дебелото черво. Движението на храната по него се забавя и това води до усещане за тежест в стомаха и запек.

За да се справите с това неудобство, яжте храни, съдържащи целулоза (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни), мляко. Пийте по възможност 2 литра течности на ден и се движете по-често.

Главоболие

То е нещо нормално, особено в началото и в края на бременността, а причините за мигрената са доста – стрес, недоспиване, високо или ниско кръвно налягане, преумора и т.н.

За да се справите с неприятното усещане, почивайте по-често, като например релаксирате с книга или масаж.

Киселини

Обикновено в напреднала вече бременност жената започва да страда от киселини. Причината е в уголемената матка, която притиска стомаха и стомашната киселина нахлува в хранопровода (това се случва най-вече в легнало положение).

При поява на киселини е добре да изядете веднага нещо кисело или сладко, а също да вечеряте 3 часа преди лягане и да ядете леки храни.

Световъртеж

То е резултат от ниското кръвно налягане, което се получава вследствие от натиска на уголемената матка върху артериите. Причина за световъртежа е и ниската кръвна захар и нисък хемоглобин. Рязкото ставане също може да предизвика замайване.

Безсъние

С напредването на бременността все повече започват да намаляват часовете за активен сън. Обикновено бъдещата майка започва често да се събужда нощем поради неудобната поза, в която спи - все пак порасналото коремче пречи или пък прекъсвате съня си заради неколкократните посещения в тоалетната.

В напреднала бременност матката пристиска пикочния мехур, което води до често ходене по малка нужда. За да си гарантирате поне малко сън през нощта, не си позволявайте лукса да спите често следобедите, избягвайте кофеиновите напитки и си осигурете спокойно и тихо място за спане.

Депресия

Тя е резултат преди всичко на хормоналните промени в организма на бременната жена. Депресията е и плод на страховете не жената за здравето на бъдещото й дете, съмненията дали ще бъде добра майка, повишената чувствителност и т.н.

Вместо да ставате жертви на негативните мисли, си намерете хоби, излизайте по-често с проятели и се отдайте на любими занимания.

Източник: rozali.com