Един от най-важните елементи във възпитанието на децата са думите, които използвате, когато им разяснявате принципите в живота.

Особено внимание трябва да отделите, ако имате дъщеря, която един ден ще се превърне в прекрасна млада дама. Всяко малко момиченце би искало да прилича на мама, а татко е нейният герой, който винаги ще й помага и ще й каже истината за момчетата, затова е необходимо много добре да подбирате думите си. Вижте кои са изразите, които трябва да избягвате.

1. "Ти си гениална"

Дори и да сте силно впечатлени от мъдростта на детето си, е добре да се въздържате от това изречение. Опитайте се да го заместите с "Браво! Бях убеден/а, че ще се справиш! Гордея се с теб!", защото ако й кажете, че е гений е възможно да завишите самокритичността й. А това не е добре за подрастващите момичета.

2. Никога не се самообвинявайте и не говорете негативни неща за себе си и външния си вид

Защото дъщеря ви ще възприеме същия модел на себеотрицание, което е крайно нездравословно. Научете детето си да обича тялото си и да се грижи за него, като му давате подходящ пример със себе си. Никога не използвайте негативни думи за тялото си пред дъщеря си.



3. "Една жена може всичко"

Това не е вярно и вие го знаете. Не го правете, за да вдъхнете кураж и сила на момиченцето си, защото ако тя не успее да се справи с нещо, ще се самообвинява и вероятно в нея ще се зароди комплекс за малоценност. Не използвайте сексизма във възпитателните си методи, защото той ще даде негативно отражение върху детето ви в бъдеще.

4. "Напълняла си. От днес спирам да ти купувам шоколад и ще тренираме повече."

Няма нищо лошо в това да обръщате внимание на подрастващото си момиче върху здравето и фигурата й, но не допускайте да се вманиачава и да се влияе изцяло от чуждото мнение. Хранете се заедно здравословно и спортувайте, но не бъдете твърде критични.

5. Не оправдавайте момчетата с грубо поведение

Много често момчетата в училище са груби и агресивни и още по-често родителите пренебрегват този проблем, отдавайки го на възрастта, но това съвсем не е правилно. Никога не оправдавайте момчетата, които са обидили детето ви, научете го да се защитава.

6. Не прекалявайте с похвалите, касаещи външния й вид

Не фокусирайте вниманието на детето си изцяло върху външния му вид, защото това някой ден може да доведе до сериозни последствия. То ще изпитва нужда да чува постоянно похвали и комплименти за външния си вид от другите, което не е никак препоръчително.

Четете още: Майките, върнали се по-рано на работа, с повече пари от днес