Автор
Woman.bg

Опасно ли е: Татуировка по време на бременност?

Бремеността е специално, магично време от живота на жената. Но несъмнено и период на множество ограничения.

Представителките на нежния пол са принудени да се сбогуват за девет месеца със сушито, алкохола, цигарите и кафе напитките.

След това изброяване съвсем естествено последното, което ви идва на ум, е да си направите татуировка, докато сте бременнна.

Но може ли наистина да се татуирате по време на бременност, или не, вижте в следващите редове:

Няма стопроцентова забрана за правене на татуировка по време на бременост. "Все пак най-безопасно ще е да изчакате до след бременността, за да си направите желания татус", разкрива акушер-гинеколог.

Но независимо дали сте бременна, или не, първото правило, което трябва да следвате задължително, за да не застрашите здравето си, е да държите на чистотата.

Ръцете на татуиста трябва да са измити, той задължително трябва да позлва ръкавици, докато ви прави мастилената рисунка и също така трябва да се използват игли за еднократна употреба.

С нито едно от изброените не трябва да правите компромис, защото от това може да зависи здравето ви. Защо ли? Защото, ако не се спазва необходимата хигиена и не се следват инструкциите за безопасност е възможно човек да се зарази с хепатит Б или ХИВ по време на татуирането.

А ако една жена се зарази с подобна болест по време на бременността и не разбере за това, съответно не започне необходимото лечение, тя може да я предаде на плода.

Но възможна зараза с подобна болест далеч не е единствената причина, поради която жените биват съветвани да отложат татуирането до след раждането. По-основната причина е фактът, че боята, която се използва за направата на татуировката, може да съдържа тежки метали като олово, живак и арсен, които не са в количество рисково за живота на човек, но могат да са пагубни за ембриона.

"Най-големият риск е по време на първия триместър, когато се осъществява основното развитие на фетуса и се формират неговите органи", разкрива акушер-гинеколог и отново подчертава, че е най-добре татуирането да бъде оставено за периода след раждането.

А вие бихте ли си направили татуировка по време на бременност?