Автор
Веселина Петрова

От догодина децата в София ще имат своя поликлиника. А дано!

Често казваме, че децата са нашето бъдеще. Но напоследък забравяме да се грижим за това бъдеще, улисани в настоящето, което не е лесно за никого. И ето че сега, на фона на всички негативни новини, се появи една наистина добра. Започва изграждането на първата общинска детска поликлиника в София.

Тя ще работи денонощно. И ще разполага с лекари от различни специалности.

Сега, ако нещо се случи през нощта, всички родители се лутаме от една болница в друга и обикновено стигаме до "Пирогов". Това е свързано с доста нерви, а понякога и със загубата на ценно време. Време, в което на карта е поставено здравето и живота на децата ни.


Отдавна беше време децата ни да имат свое лечебно заведение. Разбира се, дълга е темата и за детската болница, която все още е в процес...

Добрата новина е, че от догодина столичани вече ще имат своя детска поликлиника. Тя ще се помещава в сградата, в която до миналата година беше Националният център по наркомании.

Здравното заведение ще разполага със специалисти в различни области на медицината - в това число детски пулмолог, УНГ специалист, офталмолог, хирург, гастроентеролог и др. Предвидено е в лечебното заведение да има лаборатория. Клиниката ще разполага и с дневен стационар, ако е необходимо извършване на манипулации като венозни вливания, ваксини, инхалации, активно наблюдение.

Един от най-популярните художници на улично градско изкуство - Насимо, е поканен да предложи визия за фасадата на сградата.

Обществената поръчка за изпълнител на строителните дейности е на стойност 1 млн. лв. В цената влизат всички строителни дейности, както и изграждане на асансьор, за осигуряване на достъпна среда и обзавеждане на помещенията, допълват от общината.

Плановете са детската поликлиника да отвори врати през втората половина на следващата година.