Автор
Woman.bg

Откога и как да говорим на детето за вредата от наркотиците и алкохола

Българските ученици на възраст между 11 и 15 години оглавяват няколко притеснителни класации, свързани със здравния им статус, употребата на цигари, наркотици и алкохол, училищния тормоз и други.

Според проучване, озаглавено „Поведение и здраве при деца в училищна възраст“, направено преди няколко години у нас, българските юноши заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари в международното сравнение, сочат данните от изследването. Подобен е делът в Малта, Италия, Хърватска, Унгария, а най-нисък е този дял при децата от Скандинавските страни, популярни със своята силна социална система, ниски нива на неравенство и силно прогресивна данъчна скала. Според данните от изследването 30% от 15-годишните момичета в страната ни пушат поне веднъж седмично, а при момчетата процентът е 21%. Това поставя България на второ място след Гренландия.

Възможността детето един ден да бъде изкушено от наркотиците и алкохола е сред най-големите родителски тревоги. Формула, гарантираща, че това никога няма да се случи, за съжаление няма, но със сигурност навременният разговор с детето ще му помогне да придобие по-ясна представа за опасностите, до които употребата на всяко упойващо вещество може да доведе.



Кога е най-подходящата възраст за детето, в която трябва да повдигнем парливата тема, и как да го направим, ето какво казват експертите по въпроса...

Подхванете темата, когато детето навърши не повече 11.12 години

Прекалената консумация на алкохол забавя онази част от развитието на мозъка, която контролира трезвата преценка. Обикновено тя се оформя до 25-годишна възраст, категорични са психолозите. Ето защо своевременното обсъждане с децата на тази тема е от изключително значение. Колкото и шокиращо да ви звучи, експертите са категорични, че 11-годишната възраст е най-подходящият момент да обясните на детето за рисковете и вредите от употребата на всички всевъзможни опиати. Не забравяйте, че доста деца са любопитни от рано и лесно се поддават на маниулацията и влиянието на средата, в която попаднат. Психологът от САЩ Кейтлин Абар казва: „Никога не е рано да се говори за вредата от алкохола.“

Не забранявайте, а обяснявайте

Покажете на детето, че може да разговаряте на всякакви теми с него. Изградете силна приятелска връзка помежду си, не назидавайте, а съветвайте, без да заповядвате или забранявате. Важно е да демонстрирате уважението си към него и да зачитате всичко, което го вълнува. При всеки удобен случай му обяснявайте вредата от психотропните вещества, рисковете от тях и уврежданията, които могат да причинят. Винаги говорете спокойно и уверено и дайте на малкия човек да изкаже своето мнение. Когато детето навлезе във възрастта между 8 и 12 г. го попитайте какво мисли за тях, какво знае за вредата, дали в училище се говори за това, дали познава хора, които ги употребяват, и т.н. Винаги разговаряйте открито, равностойно, като с приятел. Не бъдете прекалено строги и не действайте със заповеди или забрани. С тях няма да постигнете нищо. След като приключите разговора, дайте време на детето да го обмисли.

Бъдете пример за подражание

Безспорно родителят, който пуши или пие пред детето си, волно или неволно оказва негативно влияние върху него и бъдещия му избор. Затова, ако сте страстен почитател на цигарите например, опитайте се да се въздържате от тях, когато сте в обкръжението на своя мъник. В противен случай може да се окаже така, че именно вие с вашия пример сте станали причината един ден детето ви да посегне към алкохола или други упойващи вещества.

Изберете подходящия момент

Съобразете се с детето и започнете разговора, когато виждате, че то е готово и ще ви разбере. Направете го в тиха и небрежна обстановка. Отидете например на разходка с колата извън града и подхванете темата уж случайно.

Не повишавайте тон

Важното е през цялото време да говорите спокойно и да не повишавате глас. Нека детето да знае, че може да разчита на вас, ако нещо се обърка. Избягвайте заканителния тон и заплахите. В никакъв случай малчуганът не трябва да се страхува от вас. Не говорете с детето, сякаш разбирате от всичко и сте експерт на тема наркотици. Споделяйте с него опита си с наркотиците и му обяснете какви са последствията от тях. Може да направите проучване в интернет, ако не сте сигурни в нещо. Не преувеличавайте, не плашете детето.

Бъдете търпеливи

Детето ще има нужда от време и пространство, за да разбере информацията, която сте му дали. Никога не вдигайте ръце от детето си и не бъдете безпощадни към себе си. Дори и да не успявате да постигнете разбирателство със сина си или дъщеря си в началото, трябва да знаете, че ви е нужно време. При всички случаи детето ви има нуждата да знае, че винаги сте на разположение и то може да намери спасение при вас.

Не забравяйте, че навременното, правилното и сериозно отношение от страна на родителя по темата може да спаси един ден живота на неговото дете!

Четете още: Как да разбера дали детето ми взима наркотици?