Парацетамолът трябва да се избягва по време на бременност

Приемаме по подразбиране аналгетиците за най-безобидните лекарства и често посягаме към тях, за да се отървем от болката, температурата и т.н.

Да, обаче приемът им по време на бременност може да има сериозни последствия за бебето по-късно, като появата на астма например.

Учени от Колумбийския университет в САЩ установили, че приемът на парацетамол от бъдещата майка повишава риска от появата на астма и на други проблеми с дишането при детето й.

Специалистите забелязали, че 34% от бременните употребявали аналгетици през 9-те месеца преди раждането.

По-късно, при 27% от децата им, бил установен риск от респираторен проблем или астма, при това преди навършването на 5 години.

Изследването показало, че опасността от дихателни затруднения било правопропорционално на количеството взети лекарства.

Експертите посочват, че върху проблема влияят и странични фактори като пушенето по време на бременност и непосредствено преди това, астма при майката и дори прием на лекарства през кърмаческия период.

Медици твърдят, че бременните често посягат към безобидните на пръв поглед аналгетици, дори без да се консултират с личния си лекар.

Те предупреждават, че това изследване само намеква колко опасно може да бъде това – както за майката, така и за здравето на детето й.