Автор
Антония Михайлова

Плюсове и минуси на ранното майчинство

Вицепремиерът по демографска политика Валери Симеонов от "Обединени патриоти" хвърли „бомба“ в парламентарната зала преди броени дни с новината, че над 3 200 деца у нас са родени от майки под 18-годишна възраст през 2017 г.

Споменатите данни са на Националния статистически институт за раждаемост, които предстоят да бъдат изнесени през април тази година, уточни още той. От него стана ясно още, че по данни на Социалното министерство на база изплатените еднократни помощи за раждане на дете, за първите 11 месеца на 2017 г. са родени общо 60 759 деца. Всъщност, от това излиза, че процентът на родените от непълнолетни майки малчугани у нас не е никак малък.

Има момичета, които от малки мечтаят за сватба, за принца на бял кон, за ослепителната си булчинска рокля, дори си намислят и имената на децата си. Има и такива, които бягат от подобни мисли като дявол от тамян.

Сбъднали мечтата си веднъж обаче, първите със сигурност и не след дълго се сблъскват лице в лице с огорчението, с отрезвителното осъзнаване на фалша да разчиташ на държавата да ти даде гаранции, че ще ти помага в грижите за децата, че избраникът ти ще те обича, ще се грижи за теб или ще ти бъде верен до гроб.

Всъщност да родиш едно дете на 18 е безспорно стряскащо както за младата майка, така и за нейните родители. Да родиш дете под тази възраст обаче, действително е шокиращо за всички тях. Сигурно обаче е едно. Както късното, така и ранното майчинство си има своите позитиви и негативи:

Позитиви:

- Ако си на 18-20, ти самата доскоро си била дете и отглеждането на малкото за теб ще бъде безгрижно като игра, особено ако имаш подкрепата на родителите си. Надали ще си майка орлица, а това ще даде на детето простор за себеизява.

- Няма да се вторачваш толкова в мъника и той ще расте покрай другите ти емоции и планове, които в тази възраст са много динамични. Както се казва: няма да усетиш кога ще порасне.

- Към 40-ата ти година вече голямото ти дете ще бъде истински твой приятел, ти няма да имаш толкова грижи, а все още ще си в разцвета на силите и възможностите си.

Не мисля, че ранното майчинство в България обаче може да бъде толкова голям фактор за риск от социално изключване и изолация, изоставяне и т.н. Твърде ранното – да. И ще кажа защо.

Негативи:

- Много момичета, родили около и под 18 години, се отказват от рожбите си, дават ги осиновяване или в домове, а един ден съжаляват за това. Това е основният ми и може би единствен мотив да съм твърдо против ранното раждане!

- В чисто физически план тялото ти е все още твърде крехко и незакрепнало за репродуктивни способности. Възстановяването на тялото след раждането е изключително бавно и понякога може да доведе до сериозни здравословни проблеми, предупреждават специалистите.

- Точно си започнала да учиш в университет или си намерила работа. Кроиш планове за пътешествия, нямаш търпение да опознаеш света, а ето че шеметната ти първа любов носи своите плодове. Ако и таткото е на твоите години, най-вероятно бабата и дядото ще поемат грижата за малкото, а ти почти няма да разбереш какво е да си майка. С други думи – на този етап от живота ти трудно можеш да разбереш колко по-ценни са моментите с бебето, които никога няма да се повторят.

- Вероятността предизвикателствата около гледането на бебето и грижите при всяко негово боледуване ще те хване неподготвена и ще те стресира повече от необходимото. Шокът ще произлезе най-вече от това, че едва си започнала да се справяш сама с живота, и ето, че сега и животът на още едно беззащитно човече ще зависи от теб.

Защото същинската майка трябва да е всеотдайна до смърт, да знае, че в продължение на дълги години (а може би цял живот) няма да разполага със себе си, да си дава сметка, че сърцето винаги ще се разхожда извън нея, че всъщност е неспособна да защити детето си – колкото и да се заблуждава или надява, че може да го направи... Че то е целият й свят и нейното най-голямо щастие!

Четете още: Звездите, станали майки на скандално крехка възраст