Забременяването изглежда като най-естествения процес на света, докато не минат няколко месеца или дори години в неуспешни опити.

Тогава борбата бебе се превръща в емоционално и физическо изпитание не само за жената, но и за мъжа.

Независимо дали вече срещате проблеми със забременяването или пък тепърва обмисляте да дадете начало на опитите, ви съветваме да обърнете специално внимание на менюто си.

Ние сме това, което ядем! С помощта на промяна или просто подобряване на хранителния режим можете да постигнете прекрасни здравословни резултати, да стимулирате овулацията си, да подготвите тялото си създаване и износване на живот.

Лекарите масово препоръчват на младите двойки да не изпадат в паника при първите няколкомесечни неуспешни опити. Живеем в свят на стрес, болести на хормонална основа, преработени и вредни храни, агресивна атака от химикали... Можете да се предпазите от тях с помощта на свежа, пълноценна и възможно най-екологично чиста храна.

Четете още: Пчелните продукти и забременяването

Не забравяйте да отпускате напрежението с помощта на спорт, йога или акупунктура.

"Безплодието вследствие на нарушена овулация може да бъде предотвратено и потенциално излекувано чрез промени в храненето и стила на живот", казва д-р Хорхе Чаваро от Харвард, който е съавтор на Диетата за фертилитет.

Яжте храни, които да поддържат баланса на кръвната ви захар. Това означава да елиминирате или сведете до минимум всякаква бяла захар и продукти от бяло брашно като печива (понички, кифлички, кейкове), макаронени изделия, бял хляб и картофи, много зърнени закуски и бял ориз.

За да ограничите излагането си на пестициди, се придържайте към органични храни. Много пестициди съдържат имитиращи естрогена вещества, които нарушават ендокринната функция, и други репродуктивни токсини.

Четете още: Забременяване и супер енергия с мака

Потърсете органични версии на храните, които обикновено съдържат голямо количество изкуствени добавки или остатъци от пестициди - например червено месо, пилешко, ориз, овес, зеленчуци (особено лук, картофи, целина, спанак и зелен фасул) и плодове като ягоди, праскови, ябълки, грозде и банани.

Консумирайте минимум 70 г протеини всеки ден. Те съдържат аминокиселини, които са от жизненоважно значение за производството на яйцеклетки и отделянето на стимулиращи фертилността хормони - LH и FSH. Търсете ги в месото, рибата, яйцата, млечните продукти, лещата, фасула, кафявия ориз, слънчогледовото семе. "Аз препоръчвам на клиентките си вегетарианки да приемат белтъчини поне при две хранения дневно", казва Джил Блейкуей, акупунктурист от Ню Йорк.

Четете още: Искате да ставате мама! Ето някои съвети

Малка доза мазнини е важна за тялото ви, за да произвежда стимулиращи фертилитета хормони. Всеки ден изяждайте една шепа ядки и семки, за да си осигурите ненаситени мазнини, а известно количество полиненаситени ще си набавите от рибата. Есенциални мастни киселини ще намерите в тлъстата риба, маслата от черен дроб на треска и ленено семе, яйцата, тиквеното семе, зелените листни зеленчуци и соята. Може да приемате също и хранителни добавки, които гарантират добър баланс на мастните киселини омега-3 и омега-6.