Правилното хранене през бременността = здраво бебче

08 януари 2010 | 07:21
3796
0
0

Хранителният режим по време на бременност е ключът към доброто здраве не само на майката, но и към здравословното развитие на бебето.

Противно на погрешното мнение, че бременните трябва да се хранят за двама, през 9-те специални месеца е редно да се храните редовно и пълноценно, без да прекалявате с количествата.

Правилното хранене създава благоприятни условия за развитието на плода и последващото развитие на бебето.

Важно е да се спазват някои основни принципи, като това да се приема достатъчно количество вода и прясно изцедени сокове, да се намалят напитките с кофеиново съдържание, да се избягват алкохола, цигарите, сладките неща, мазните и тлъстите храни, прекалено солено, люто и много подправки.

За да се предотврати в максимална степен дефицитът на каквито и да е минерали и витамини и да не се налага приемът им под форма на таблетки през този период, трябва да се храните здравословно и разнообразно с плодове, зеленчуци, млечни продукти, протеинови храни, пълнозърнест хляб.

Избирайте храни, съдържащи фибри: житни и зърнени, спагети, пълнозърнест хляб, ориз, зеленчуци и плодове; храни, богати на желязо и калций - намаляват риска от анемия и високо кръвно налягане през бременността; витамин C; храни, богати на фолиева киселина, защото недостигът й може да доведе до дефекти в нервната система и гръбначния стълб на бебето.

Яжте често, но по малко. Правете разлика между глад и апетит. Истинският глад е физическо състояние, което се появява при нуждата на организма от храна.

Апетитът пък е желание за ядене, а не нужда от храна. Той се провокира от навика, промените в настроението, самата бременност, раждането или дори от скука.

През 9-те месеца на бременността се приема за нормално да се наддаде между 12-14 кг. Съобразявайте хранителния и спортния си режим с това.

Нуждите от хранителни вещества през този период варират и изцяло зависят от индивидуалните нужди на жената. Приемът на добавки пък следва да се обсъжда с лекуващия лекар.

След като стана ясно, че по време на бременност е желателно да се приемат храни и от трите вида хранителни групи - протеини, въглехидрати и мазнини (стига само да са качествени, правилно подбрани и полезни), идва ред да разберем как да бъдат доставени всички необходими минерали, витамини и добавки.

Консумацията на правилните храни доставя на организма нужните вещества, за да не се налага бебето за своето развитие да черпи от вашите депа.

- За да получавате достатъчно калций и витамин D (важни за костите и зъбите, за проводимостта на нервите и съкращаването на мускулите), консумирайте мляко, млечни продукти, риба и яйца.

- За да поддържате нивото на желязото в кръвта си с цел пренасяне на кислорода, включвайте в дневното си меню червени меса, риба, птиче месо, листни зеленчуци.

- Магнезият, който е важен за правилния растеж на костите, създаването и възстановяването на тъканите и здравето на всички мускули (включително и на матката), можете да си набавяте със салатите, ядките, соята, семената и пълнозърнестия хляб.

- Необходимият за здравето на кожата, дробовете и стомашно-чревния тракт на бебето витамин А приемайте чрез моркови, манго, спанак и тиква.

- Някои от най-ценните хранителни вещества за бебето са омега-3-мастни киселини и йод, които са важни за развитието на мозъка и очите и можете да ги получите, като похапвате риба и морски дарове.

Източник: bb-team.org

Коментари

Добави Коментар