Преждевременно родените бебета са по-чувствителни към болката

Преждевременно родените бебета са по-чувствителни към болка, когато пораснат.

Това са установили британски медици от Университетската болница в Лондон, изследвали 15 малчовци.

Те измерили усещането за болка на бебетата, които били разделени на две групи. В първата хлапетата били родени около термина си, т.е. в 40-тата седмица от бременността, а тези във втората се появили доста по-рано на бял свят и прекарали в болница най-малко 40 дни.

Оказало се, че малчуганите от втората група реагирали много по-силно при елементарна процедура като взимане на кръв, отколкото родените според термина си. Това било отчетено чрез измерване на мозъчната им активност.

Добрата новина според експертите е, че всички бебета реагирали еднакво на гушкане, галене и изобщо на докосване, което означава, че родителите на преждевременно родените могат спокойно да им засвидетелстват внимание и любов.

Специалистите смятат, че повишената чувствителност към болката вероятно се дължи на множеството процедури, на които са подложени недоносените дребосъци.

На тях постоянно им се правят кръвни тестове, налага се да дишат чрез тръба или пък им включват системи, а това вероятно оставя дълбок отпечатък върху мозъка.

Положението обаче вероятно може да бъде облекчено с помощта на допълнителни дози болкоуспокояващи.