Автор
Ева Лъчезарова

Промяната в начина ми на мислене, която ми даде повече приключения със семейството

Преди да имам дете, бях доста разхвърляна по отношение на бюджета си, живеех от заплата до заплата и нямах почти никакви спестявания. Когато малкото човече се появи обаче, трябваше да се замисля по-задълбочено за финансовото ни бъдеще. Започнах да планирам разходите ни с няколко стъпки напред и установих, че с малко осъзнатост мога да ги организирам така, че въпреки разходите да не се лишаваме от нещата, които искаме.

Забелязах, че голямо перо в бюджета ни са дрехите и играчките за малкия. Има нужда от попълнения в гардероба му за всеки сезон, а цените на детските дрехи са доста “смели”. Затова реших да потърся нещо по-изгодно, което обаче да не бъде с компромис в качеството. Мои приятелки ми споделиха, че често пазаруват от веригата PEPCO. Чудих се дали да опитам, защото в главата ми на млада майка се въртяха определени магазини, които си бях набелязала още докато бях бременна. След като видях един сет на връстник на моето дете, което страшно ми хареса, реших и аз да посетя магазина. Оказа се истинско попадение, напълних цяла кошница с дрехи и чорапки, а на касата заплатих една трета от цената, която обикновено плащам за подобни покупки. Синът ми много хареса всичко, което му бях избрала, и си носи дрешките с голямо удоволствие.


Реших да направя кратък анализ на семейния бюджет и пресметнах, че парите, които мога да спестя годишно по този начин, се равняват на половината от лятната ни почивка. Бях изумена, досега дори не ми беше хрумвало да разсъждавам по този начин. Оказа се, че поговорката “капка по капка вир става”, всъщност е много вярна и може да се приложи и към концепцията за семейните разходи. Задълбочих се в лесните изчисления и установих, че парите, които мога да спестя от играчки, всъщност бихме могли да вложим в няколко еднодневни пътешествия, които иначе трудно можехме да си позволим.

Тази промяна в начина ми на мислене ме накара да преизчисля напълно семейния ни бюджет. Започнах да гледам по-голямата картина и да пресмятам на месечна или годишна база всички разходи, които правим. Казват, че “Щастието не е крайна спирка. То е начин на пътуване”, а семейните екскурзии за мен са един от най-запомнящите се компоненти на това пътуване. Много се радвам, че с малки промени в начина ми на мислене успях да умножа тези приключения.

*Дългоочакваните предложения на PEPCO са вече Т У К, а новата колекция е с -30% намаление.

(в материала има продуктово позициониране)