Автор
Woman.bg

Първа академия за безплатно обучение на детегледачки у нас

Подготвя се първата социална платформа за светкавично поръчване на детегледачки, които преди това са минали обучителен курс в специална академия.

Единственият по рода си в Европа проект, в превод носи името „Добрите рицари“. Причината е, че е вдъхновен от две благородни каузи – в помощ на родители в нужда и създаване на допълнитени работни места. GoodKnight включва академия за безплатно обучение на детегледачки и социална интернет платформа, в която преминалите успешно ще бъдат включени. От нея родители ще си поръчват помощници, избирайки сред най-добрите.

От тази есен, всички желаещи да се занимават с професията „детегледач“ ще получат в академията напълно безплатно know-how. Сред преподавателите ще има психолози, педагози, медицински специалисти и други.

Социалната платформа ще свързва родителя с помощници с лекота. Крайната цел е от момента на заявка до приемането на ангажимент, да отнема не повече от 90 секунди! Посредством фейсбук регистрация, родителите ще намират детегледачка, с която имат общи познати и ще следят коя има висок рейтинг. Календарът в платформата ще помага издирването на свободна помощница да става дори спонтанно, на момента. От друга страна детегледачките ще получават обратна връзка от родителя за свършената работа.

Целта на проекта GoodKnight е родителите да не губят целия си социален живот през първите 6 до 8 години от родителството и в същото време да преодолеят недоверието и страха да пускат непознат човек в дома си. От друга страна, почасовите занимания като детегледач осигуряват възможност и за успоредни ангажименти, свързани с образованието, а и са значително добре заплатени - средната цена на час е между 6 и 10 лв. 10% от всички приходи от проекта ще отиват за благотворителност, свързана с деца.

***

Според данни на НОИ има 140 000 домакинства с деца до 10 годишна възраст в София. 70 000 от тях са с деца до 6 годишна възраст, а 27 000 от тях излизат веднъж седмично. Около 30 000 домакинства с деца в София не излизат, защото ги е страх да пуснат чужд човек у дома, който да им помага с децата или защото не желаят бабите да ги гледат поради различия в моделите на възпитание.