Правилната грижа за детските зъбки трябва да започне още преди да са се показали.

Фактът, че не виждате зъбите на бебето, не значи, че тях ги няма. Те всъщност започват да се оформят през втория триместър на бременността.

При самото раждане бебето има около 20 млечни зъбчета, някои от които са напълно оформени и развити в челюстта.

Почистването на бебешките венци с влажна кърпа след всяко хранене може да предотврати натрупването на вредни бактерии.

Веднъж появят ли се няколко млечни зъбчета, вече може да ги почиствате в началото и в края на деня с мека детска четка за зъби или марля, напоена с разтвор на кислородна вода.

Четката за зъби

Детската четка за зъби трябва да е с малка работна част и мек изкуствен косъм. Добре е да бъде сменяна на всеки 3 месеца.

До 3-годишна възраст детето вече би трябвало да може да се справя само с тази част от тоалета си, макар и под ваше наблюдение.

Пастата за зъби

Повечето пасти за зъби съдържат минерал, наречен флуор, за който се смята, че предпазва зъбите от появата на кариеси.

Приемът на флуор предизвиква известни спорове, причинили сериозни изследвания в опит да се докаже безопасността му. Научното становище е, че флуорът не застрашава здравословното състояние, когато е в правилната дозировка - при повишен прием обаче може да доведе до появата на петна по зъбите (флуороза).

Съдържанието на флуор в различните марки пасти за зъби е различно и се указва на етикета.

Тъй като количеството допълнително приеман флуор зависи най-вече от съдържанието на този минерал в питейната вода, добре е да се осведомите и за това, преди да изберете пастата за зъби.