Бракът намалява тревожността и риска от депресия и се оказва полезен не само за психическото, но и за физическото здраве.

До този извод са стигнали новозаландски учени, които допълват, че психичните и емоционални проблеми, от които бръкът предпазва, могат да възникнат и да се задълбочат след развода.

Резултатите от изследването се основават на проучване направено сред 34 493 души от 15 страни.

Учените установили, че приключването на брака с раздяла, развод или смърт е свързано с повишен риск от психически проблеми.

Процента на изпадналите в депресия бил по-висок сред мъжете, а на злоупотребяващите с алкохол и медикаменти - сред жените.

Изследователите установили още, че бракът е полезен за психическото здраве и на двата пола, а не само на на нежния, както се е смятало досега.

Американски учени пък провели изследване за наличието на връзка между неуспешния брак и възникването на метаболитния синдром.

Те изказали предположение, че постоянните конфликти в семейството могат да предизвикат у съпрузите стрес и депресия, които на свой ред да станат причина за ендокринни нарушения и метаболитен синдром.

Последният е болестно състояние, при което човек има едновременно коремно затлъстяване, високи нива на триглицеридите и/или ниски нива на т.нар. „добър холестерол", високо кръвно налягане и висока кръвна захар или диабет.

Хората с метаболитен синдром са застрашени от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че 25% от възрастното население по света страда от тази болест.

Метаболитният синдром се диагностицира по следните компоненти:

* Наднормено тегло - обиколка на талията при жените над 88, при мъжете - 94 см.

* Дислипидемии - повишени триглицериди над 1,7 mmol/l, намален HDL холестерол

* Повишено кръвно налягане - над 130/85 mm Hg

* Повишена кръвна захар - 6,1-6,9 mmol/l

Най-честите причини за метаболитния синдром са:

* Високо-калоричната храна
* Прекомерно високия прием на храна
* Липсата на физическа активност
* Генетичната обремененост
* Стресът

В изследването взели участие 276 семейни двойки, които имали не по-малко от 20 години семеен живот. Възрастта на доброволците била между 45 и 70 години.

Въпросите, задавани на участниците в проучването, дали на експертите подробна информация за взаимоотношенията на семейните двойки, за положителните и отрицателните аспекти на браковете им и дори за степента на стрес и депресия у отделните доброволци.

Били измерени и редица физиологични показатели като ширината на талията, подкожните мазнини, нивото на холестерола, глюкозата и липидния състав на кръвта.

Били отчетени всички признаци, по които може да се диагностицира метоболитният синдром.

Учените установили, че жените, които съобщавали за неразбирателство и проблеми с партньора, по-често проявявали признаци на депресия.

Освен това, в тази група по-често бил диагностициран метаболитен синдром.

Интересното било, че при мъжете, които също съобщавали за проблеми в семейството, депресия рядко се регистрирала и не се наблюдавал метаболитен синдром.

Според изследването това се дължи на факта, че жените са по-емоционални и по-чувствителни към отношенията с околните и особено в семейството.

Източник: puls.bg