Автор
Веселина Петрова

Раждане по време на коронавирус? Мисията е възможна!

Много бъдещи майки със сигурност се притесняват какво ще се случи, когато дойде моментът бебчето да излезе на бял свят. Защото сега, по време на пандемия, всичко е много по-различно. И не съвсем.

Като начало можете да поговорите по телефона или онлайн със своя гинеколог, наблюдаващ бременността ви. Задайте всички въпроси, които ви вълнуват, за да се успокоите. Страхът е лош съветник и понякога ни стресира повече, отколкото трябва. А стресът не е желан там, където скоро ще се появи едно малко човече. То има нужда от любов и позитивизъм, не от стрес и страх.

Помислете си за въпросите, чийто отговори търсите, и ги задайте последователно. Например – когато отидете в болницата, трябва ли да се спрете на рецепцията, ще ви бъде ли дадена веднага стая или ще трябва да изчакате, ще има ли медицинска сестра, трябва ли да носите със себе си нещо допълнително, което досега не се е изисквало.



Попитайте за всички нововъведения от гледна точка на сигурността и опазването здравето на мама и бебе, наложени от конкретната ситуация. Попитайте кой ще ви постави упойката, колко време ще бъдете оставени в болницата, ще имате ли право на придружител. В много болници, заради коронавируса в момента, придружителите не се допускат до родилното. Ако е така, помислете кои от средствата за онлайн комуникация ще ви бъдат от полза за важния момент. Ако имате таблет, малък лаптоп или нещо друго, убедете се, че са в добро състояние, подгответе зарядното устройство, за да не остане у дома, когато тръгнете.

Имайте предвид, че много от дулите и специалистите, които помагат на майките да се справят с кърменето в първите моменти след раждането, вече работят онлайн чрез skype или друга връзка. Потърсете контактите на такава жена, която да може да ви окаже подкрепа, ако в момента няма друг в стаята при вас.


Проверете какво трябва да направите след раждането – обадете се на педиатъра, който сте избрали да се грижи за бебчето, когато се приберете у дома. И не забравяйте, че безопасността – вашата и на детето ви, е на първо място. Всички документи могат да почакат.

Акушеро-гинекологичните заведения в София са готови със съответните екипи и защитни средства – както за медицинския персонал, така и за бременните, които идват за консултации и раждане в ситуация на извънредно положение. Това каза за БНР проф. Асен Николов, началник на Родилната клиника на столичната болница „Майчин дом”.

Той определя извънредното положение като „навременна, точна и необходима мярка” за бременните жени, които в момента са с преустановени женски консултации.


Бременните, които са в период преди 36 гестационна седмица и са без оплаквания, спокойно могат да останат у дома при спазване на всички епидемиологични изисквания, каза още проф. Николов. И препоръчва телефонни консултации с акушер-гинеколога, който проследява бременността.
След 36-тата седмица, при неободимост и след дистанционна преценка на лекаря, бременната следва да бъде насочена за специализирана консултация в болница. Хоспитализации могат да се наложат в отделни случаи по преценка на лекарите.