Проучване показва, че младите майки всъщност подобряват социалния си живот и разширяват кръга от познатите и приятелите си, и то - веднага след раждането.

Резултатите от изследването, направено от психолози и цитирано от в. "Дейли телеграф", се базират на данни, събрани от близо 4000 млади майки.

Анкетата била проведена благотворителната организация на подпомагане на деца, болни от рак, CLIC Sargent.

Психолозите категорично установили, че жените се сдобиват със средно осем нови приятели след раждането на детето си.

Около 50% от доброволците в проучването заявили, че след като са родили, са изгубили контакт с част от предишните си приятели, но са се сближили с още по-голям брой хора.

Жените, които гледат малките си деца, си създават по-широк кръг от познати и приятели, с които се срещат много по-често.

Изследването показва, че един месец, след като родят, майките стават център на широк приятелски кръг.

48% от тях се стремят да си създадат група от доверени приятели, от които при нужда могат да потърсят помощ.

Младите майки най-често срещат нови познати на детските площадки за игра (44%), в детските ясли и градини (32%) и на кафе заедно с други майки с деца (22%).

10% пък си създават познанства, докато се занимават с фитнес.

За 75% от майките дните, когато са ходели по заведения и партита, са останали в миналото, а 25% изобщо не се срещат със старите си приятели.

80% от младите майки пък редовно са на компютъра, прекарвайки най-малко по два часа дневно в Интернет.

Две трети от тях използват форуми и социални мрежи, за да общуват с приятелки и да обменят опит и с други млади майки, 50% използват електронна поща, а 40% разчитат на sms-и.

Повечето от младите жени споделят, че преди раждането са се страхували да не останат изолирани, но почти половината са се присъединили към различни групи, кампании за набиране на средства и общественополезни инициативи, за да се запознаят с нови хора.

Източник: puls.bg