Ребъл Уилсън призна, че е замразила свои яйцеклетки. Кога е добре да го направите и вие?

Наскоро Ребъл Уилсън изненада всички като свали доста килограми - близо 30. Зад драстичното отслабване обаче тя призна, че стои не само желанието ѝ да изглежда добре, а и желанието ѝ да има деца.

"Всички жени, които се борят с безплодието, разбирам ви... Вселената работи по мистериозен начин и понякога всичко това няма смисъл, но се надявам, че през тъмните облаци в крайна сметка ще се появи светлина", написа Ребъл в Инстаграм.

Ребъл е замразила свои яйцеклетки и сега сме в очакване на желаното щастие.

View post on Instagram
 

Днес животът е доста променен. И ако преди години бабите и майките ни се женеха на 20-25 и раждаха почти веднага, сега нещата стоят по друг начин. Живее ни се, пътува ни се, учи ни се, прави ни се кариера. Но времето не спира своя ход. Часовникът тиктака и организмът има граници.

А те се наричат фертилност. Това е способността на женското тяло да произведе качествени яйцеклетки и съответно от тях да се образува ембрион, който да оцелее и да се превърне в здраво бебче.

За съжаление в момента все повече млади жени и мъже се сблъскват с проблема на невъзможността да станат родители. Причините са най-различни, често комбинирани. Добрата новина е, че отдавна умря митът, че ако в една двойка няма деца, причината обикновено е в жената. Днес вече знаем, че вероятността причината да е в мъжа е почти толкова вероятна. Това донякъде сваля големия товар от плещите на бъдещите майки, които и без това преживяват психологически шок.

Но има една по-добра новина - и тя е, че науката много помага в посока да се раждат повече бебета. Както чрез асистираната репродукция, така и чрез възможността в една по-ранна възраст да бъдат замразени яйцеклетки, които да бъдат използвани, когато му дойде времето. Или когато решим, че искаме деца, но се иказва, че вече не можем да имаме...

View post on Instagram
 

Много често специалистите по репродуктивна медицина съветват дамите да си направят изследване на яйчниковия резерв. Важно е. Наистина. Така ще разберете с какво време разполагате. И въобще дали разполагате с нещо.

Направих своя тест, кръвен, на 38. И резултатът бе стресиращ. Но все пак успях да хвана "последния влак". Затова ви казвам - направете го по-рано. Женското тяло има определен брой яйцеклетки и с възрастта те намаляват. Но понякога са малко и с лошо качество и в по-ранна възраст...

Колкото по-рано си направите изследването, толкова по-добре. В ранна възраст яйцеклетката е в добра форма - т.е. шансът да се оплоди и от нея да се роди здраво бебче е много по-голям.

View post on Instagram
 

Когато остаряваме, с времето, яйцеклетките, както и сперматозоидите, освен че намаляват, влошават и качеството си. Освен това има случаи, в които се налага различни интервенции, заради заболявания, които оказват влияние на репродуктивните ни способности. И тогава на помощ идва медицината. Замразявате яйцеклетки, лекувате се, а после можете да помислите и за деца. Има много такива случаи на жени, преживели химиотерапия, например.

Замразяването на яйцеклетки не е твърде скъпо като процедура. Разбира се, в различните клиники цените варират, но като цяло са напълно поносими предвид щастието, което можете да имате след време. Освен че трябва да платите за манипулацията - изваждането на яйцеклетките, след това се заплаща и за съхранението им. В общи линии ще ви струва около 1000 лева - изваждането плюс съхранението за една година - до 9 яйцеклетки.