Автор
Woman.bg

Роди се първото бебе от "споделено майчинство"

Във Великобритания се роди първото бебе от две утроби. Момченцето се появява на бял свят след уникална по рода си процедура, наречена "споделено майчинство".

То се казва Отис и е роден от Жасмин Франсис-Смит преди няколко месеца. Но, за да се появи на бял свят малчуганът, първо е била оплодена яйцеклетка на партньорката на Жасмин - Дона. Тя претърпява инвитро процедура в лондонска клиника и няколко часа след успешната интервенция яйцеклетката е извадена и поставена в утробата на Жасмин. И докато вече са над 100 бебета, родени от лесбийски двойки, използващи изкуствено оплождане, тази процедура преминава една стъпка по-напред, тъй като в нея взимат участие и двамата родители и съответно детенцето ще носи гените и на двете майки.

"Има много еднополови двойки, в които единият партньор прави всичко - забременява и ражда, докато с тази процедура и двете бяхме ангажирани изцяло в процеса. Това определено ни сближи емоционално. Ние така или иначе сме много близки, но сега и двете имаме специална връзка с Отис, което беше подпомогнато от начина, по който го направихме. Това е моята яйцеклетка, която след инвитро процедурата беше поставена обратно в тялото ми за 18 часа, преди да бъдат инплантирана в тялото на Жасмин и тя да забременее", разказва 30-годишната Дона Франсис-Смит. Тя е в армията от 11 години, като е служила дори и в Афганистан.

Жасмин и Дона, които са заедно от 2014, а през 2018 минават и под олтара, споделят, че си мечтаят синът им да стане астронавт. Двете обаче са категорични, че ще го оставят сам да реши какъв иска да бъде.

"Винаги ще го подкрепяме във всичко, което иска да прави. Щастливи, че се получи толкова добре и информацията е закодирана там. Това ще помогне на хората в бъдеще - ще ги сближи, вместо да чувстват, че единият има по-голяма връзка от другия", категорични са майките.