Само лиглите раждали със секцио. Но аз не съм такава!

22 април 2019 | 16:05
28991
21
Pixabay.com
21

Темата за естественото ражданe и секциото е отдавна дискутирана и дори се води спор – кое е по-препоръчително и също така по-малко майка ли си, ако избереш секциото пред естественото раждане.

gbnfyhhunjuyh
Дамите, които избират варианта да родят с цезарово сечение, често пъти са обвинявани, че избират по-лесния начин.

34-годишната Клеър Кларк е на мнение, че всяка жена трябва да има правото да избира как да роди и ако сметне, че цезаровото сечение е по-добрият вариант, да прибегне към него. Клеър е офис мениджър и е майка на три деца: „Когато слушам моите приятелки, които говорят за това какво представлява естественото раждане, се потрисам, защото това, което чувам, мога да опиша само с една дума – ужасяващо“ .

fhjnuyjnu
Клеър споделя, че се радва, че е избрала цезаровото сечение, въпреки малкия белег на корема си.

"И трите пъти съм раждала със секцио", споделя тя. "Първият беше през 2010 г., вторият две години по-късно, а третият през 2017-а".

"При първото си раждане имах висока температура, а бебето - нисък пулс, така че в този случай цезаровото сечение просто беше необходимо за нашата безопасност – моята и на детето".

"При второто ми раждане също избрах цезарово сечение, тъй като тази бременност беше много наскоро след първата и имаше вероятност при едно естесвено раждане този път белегът, който беше останал след първото секцио, да се отвори. Третото ми раждане също беше с цезарово сечение, защото вече имах много белези от предишните ми две раждания. Така при мен всичко беше планирано - кога и къде ще се случи раждането", разказва Клеър."На много от моите приятелки, които са раждали по естествен път, сексуалният им живот като че ли куца“, казва още тя. "Някои от тях се нуждаят от физиотерапия, за да възстановят вагиналните си мускули. Как, по дяволите, те могат да си върнат сексуалния живот?“.

"Затова приветствам да се позволи на жените да имат избор и да решат сами за себе си – дали да родят секцио, или по естествен път. Все пак сме 2019-а и защо жените да нямат правото да кажат последната дума относно това как предпочитат да родят своето дете."

Клеър признава, че времето за възстановяване след секцио е значително по-дълъг период, отколкото след като родиш по естествен път. Тя обаче е на мнение, че естесвеното раждане може да нанесе и психически травми.

"При секциото ти избираш датата и екипа и знаеш как точно ще протече целият процес", казва още тя.

Клеър признава, че когато е направила своя избор да роди с цезарово сечение, е имала и моменти, когато е била раздвоена дали не е пропуснала нещо от естествения процес при появата на нов живот: "Една малка част от мен се питаше: "Клеър, пропусна ли това невероятно изживяване на майката природа?".

"Но моите три деца, родени със секцио, са живи и здрави, а когато се погледна в огледалото определено ми харесва това, което виждам. Имам страхотно тяло с много малък белег на корема – точно на това място, откъдето се появиха децата ми. Освен това не се оплаквам от сексуалния си живот с моя любим мъж, а това оказва благоприятно влияние самочувствието ми.

Когато човек има правото да избира, защо да не се спре на планираното цезарово сечение? Ако решите да го направите, то сексуалният ви живот няма да куца, след като родите", споделя самата Клеър.

dgdthythyt

А вие как мислите, дами? Кой вариант според вас е по-добър?


 

Коментари

21
  07 май 2019 | 16:36 отговор
 

Естественото раждане спомага за изграждане на здрава имунна система на детето. След като премине по естествен път, бебето получава част от микрофлората на майката. Доказано е, че това помага за развиване на здрава имунна система (ако майката е здрава, но пък се правят доста изследвания преди това). Макар и не в същата степен има дебат и по отношение на кърменето. Колкото и да си мислим, че хората сме голяма работа и живеем в 21 век, все още не познаваме телата си и не може да заменим естествените механизми изградени от природата. Всеки трябва да направи сам избор, но спестяването на малко "сега" се заплаща скъпо "после".

 
20 Ким
  24 април 2019 | 22:50 отговор
 

При мен се наложи да изкарат детето по-рано и затова беше секцио. Но в едно съм сигурна-опре ли ножът до кокъла, още повече има ли някаква опастност за детето, на жената й идва невиждана сила и забравя всички предрасъдаци за болки и т.н.

 
19 Емилия
  23 април 2019 | 17:24 отговор
 

Аз родих нормално. И да - не беше вълшебно преживяване, но нито за миг не съжалявам за избора си. Около мен почти всички родиха със секцио и гледайки ги как се мъчат после, отново се радвам за избора си. Според мен секцио без РЕАЛНА медицинска причина е безмислено. Друг е въпроса при естественото раждане на какъв екип ще попаднете. Не е тайна, че голяма част от лекарите травмират родилките. Честно казано и при мен се опитаха, но не се получи. Болката при естествено раждане не е шега работа, но се забравя, а белега и евентуалните последствия слвд секциото остават понякога завинаги. Все още не разбирам защо процента на секцио в България е толкова голям... Може би защото родилките НЕ получават адекватна информация преди раждането.

 
18 Малена
  23 април 2019 | 16:03 отговор
 

Родих със секцио, преди 21 години. Благодаря на Валери Нецов, Бог, и на съдбата за прекрасният син. Жената трябва да реши как да роди, нейно право е.

 
17 Малена
  23 април 2019 | 16:02 отговор
 

Родих със секцио, преди 21 години. Благодаря на Валери Нецов, Бог, и на съдбата за прекрасният син. Жената трябва да реши как да роди, нейно право е.

 
16 Малена
  23 април 2019 | 15:59 отговор
 

Родих със секцио, преди 21 години. Благодаря на Валери Нецов, Бог, и на съдбата за прекрасният син. Жената трябва да реши как да роди, нейно право е.

 
15
  23 април 2019 | 15:56 отговор
 

 
14
  23 април 2019 | 15:54 отговор
 

Родих със секцио, синът ми беше седалишно разположен, едър и голям. Благодаря и днес На Валери Нецов, днес шеф клиника, а момче ми вече е студент по право 2 година. Нека ние жените решим как да родим, наше право е. Важното е да родим живо и здраво бебче, а ние ще се възстановим, любовта към детето прави чудеса.

 
13 123
  23 април 2019 | 10:18 отговор
 

Секциото е спасило милиони животи - всички други коментари по темата са просто "чесане на езици".

 
 
24 април 2019 | 14:21

Сигурно е спасило, когато е имало някаква опасност. Когато е нямало, но се е практикувало ей така, за спорта, нищо не е спасявало.

 
Акушерка
05 май 2019 | 16:59

Аз знам за случаи със смърт точно при секцио.

12 Емилия Стоянова
  23 април 2019 | 09:22 отговор
 

Хайде нека всеки реши сам за себе си.Много станаха майките "професори" .Обвинения,съвети,квалификации.Стига това стржго индивидуално за всеки.Ако жена реши да ражда естествено браво, но ако реши операция какво от това.Нека всеки да има право без да се обеснява на всезнаещи жени. Важно Е да бъдем добри хора и МАЙКИ.

 
 
24 април 2019 | 14:22

И кой и къде е казал всеки да не решава сам за себе си? С кого спорите всъщност?

Добави Коментар