Само лиглите раждали със секцио. Но аз не съм такава!

22 април 2019 | 16:05
28674
21
Pixabay.com
21

Темата за естественото ражданe и секциото е отдавна дискутирана и дори се води спор – кое е по-препоръчително и също така по-малко майка ли си, ако избереш секциото пред естественото раждане.

gbnfyhhunjuyh
Дамите, които избират варианта да родят с цезарово сечение, често пъти са обвинявани, че избират по-лесния начин.

34-годишната Клеър Кларк е на мнение, че всяка жена трябва да има правото да избира как да роди и ако сметне, че цезаровото сечение е по-добрият вариант, да прибегне към него. Клеър е офис мениджър и е майка на три деца: „Когато слушам моите приятелки, които говорят за това какво представлява естественото раждане, се потрисам, защото това, което чувам, мога да опиша само с една дума – ужасяващо“ .

fhjnuyjnu
Клеър споделя, че се радва, че е избрала цезаровото сечение, въпреки малкия белег на корема си.

"И трите пъти съм раждала със секцио", споделя тя. "Първият беше през 2010 г., вторият две години по-късно, а третият през 2017-а".

"При първото си раждане имах висока температура, а бебето - нисък пулс, така че в този случай цезаровото сечение просто беше необходимо за нашата безопасност – моята и на детето".

"При второто ми раждане също избрах цезарово сечение, тъй като тази бременност беше много наскоро след първата и имаше вероятност при едно естесвено раждане този път белегът, който беше останал след първото секцио, да се отвори. Третото ми раждане също беше с цезарово сечение, защото вече имах много белези от предишните ми две раждания. Така при мен всичко беше планирано - кога и къде ще се случи раждането", разказва Клеър."На много от моите приятелки, които са раждали по естествен път, сексуалният им живот като че ли куца“, казва още тя. "Някои от тях се нуждаят от физиотерапия, за да възстановят вагиналните си мускули. Как, по дяволите, те могат да си върнат сексуалния живот?“.

"Затова приветствам да се позволи на жените да имат избор и да решат сами за себе си – дали да родят секцио, или по естествен път. Все пак сме 2019-а и защо жените да нямат правото да кажат последната дума относно това как предпочитат да родят своето дете."

Клеър признава, че времето за възстановяване след секцио е значително по-дълъг период, отколкото след като родиш по естествен път. Тя обаче е на мнение, че естесвеното раждане може да нанесе и психически травми.

"При секциото ти избираш датата и екипа и знаеш как точно ще протече целият процес", казва още тя.

Клеър признава, че когато е направила своя избор да роди с цезарово сечение, е имала и моменти, когато е била раздвоена дали не е пропуснала нещо от естествения процес при появата на нов живот: "Една малка част от мен се питаше: "Клеър, пропусна ли това невероятно изживяване на майката природа?".

"Но моите три деца, родени със секцио, са живи и здрави, а когато се погледна в огледалото определено ми харесва това, което виждам. Имам страхотно тяло с много малък белег на корема – точно на това място, откъдето се появиха децата ми. Освен това не се оплаквам от сексуалния си живот с моя любим мъж, а това оказва благоприятно влияние самочувствието ми.

Когато човек има правото да избира, защо да не се спре на планираното цезарово сечение? Ако решите да го направите, то сексуалният ви живот няма да куца, след като родите", споделя самата Клеър.

dgdthythyt

А вие как мислите, дами? Кой вариант според вас е по-добър?


 

Коментари

11
  23 април 2019 | 09:13 отговор
 

Да Ви споделя и моя опит. Имам две деца родени със секцио. Първото-момче родих секцио, тъй като имах тесен таз още много в ранна бременост генекологът ми каза че няма как да стане нормално. Аз също исках много да се случат така нещата. След като извадиха детето се оказа, че то е пъпна връв около врата два пъти омотана. Представете си ако бях решила да си раждам нормално и бях се заинатила. Сега имам здраво и прекрасно дете. Второто момиче отново секцио тъй като беше седалищно и в последния момент се завъртя, а и лекарите процедират така след като си родила един път секцио, следващите пъти отново са така. Подкрепям с две ръце жените, които раждат нормално и без проблемно. Възстановяването след ражданията бяха изключително бързи, след седмица бях забравила, че съм раждала. Всеки има право на избор, не мисля че съм по-малко майка, нито пък че тези които са родили нормално са някакви животни или тем подобни. Важното е децата на всички ни да са живи и здрави, няма значение как са родени. Всяка майка ще направи и непосилното, за да са добре.

 
10 Stanja
  23 април 2019 | 06:46 отговор
 

Аз съм за информирания избор. Все пак една интелигентна и образована жена има много възможности да прецени кое е най-добро за нея и бебето, съобразявайки възраст, здравословно състояние и пр. Аз имам един горчив опит с напъване, продължило 12 часа, и след това - огромна травма, не физическа, психическа, без бебе, без желание за живот. Второто ми раждане беше със секцио, изцяло по моя преценка, и аз и бебето сме живи и здрави, на втория ден сама си гкедах бебето. Твърдо за " секцио". Много по хуманно е! Ние не сме " кучки" да се оставяме естествения подбор да решава, кой ще оцелее и кой не!

 
 
24 април 2019 | 14:16

Кучетата и хората и всички животни и изобщо всичко заобикалящо ни така или иначе се подчинява на законите на природата. Като не си "кучка", защо изобщо се оставяш да те забременят като такава? Не оставай нещата на "естествен подбор", ами си прави бебета в епруветки, с изкуствено създадено в лаборатория семе.

9
  23 април 2019 | 05:38 отговор
 

Избрах планово секцио, защото бебка беше голямо бебе и нещо ми подсказваше , трябва да родя така, и мога да кажа , че Господ си знае работата, бях 1 от рядко срещаните жени , които родиха с преплетена пъпна връв на възел, при нормално раждане нямаше да имам сега бебе... :) Всеки ден Благодаря на господ , за взетото ми решение и , че гледам здраво дете! :) възстановяването при мен беше точно зац1 седмица! 7 дена след операцията ми , се свивах както искам и се чувствах напълно възстановена! Никога няма да съжалявам , за взетото ми решение, защото винаги трябва да се вслушваш в сърцето си! :)

 
8 Y
  23 април 2019 | 01:49 отговор
 

Az sum 'za'purvoto mi dete se rodi sus sezarovo cechenie,rodi se 4,320kg a vtoroto se rodi normalno 4,420kg.Ednoto nqma nishto obshto sus drygoto sus sekcioto se vustanovix mnogo po burzo otkolkoto pri normalnoto rajdane,imax 6 sheva i dori nemojex da se dvija,minaxa 2 meseca ot kakto rodix i ne se chyvstvam napulno vustanovena a sus sekcioto oshte na purvata sedmica se dvijex bez problem

 
 
24 април 2019 | 01:24

 
24 април 2019 | 01:28

Аз родих по нормален път - 1,950 грама беше моята и след като се наспах, станах и се изкъпах, се почувствах супер. Даже правих упражнения вечерта и все едно не бях раждала. Не съм имала разкъсвания, шевове, нито нищо, така че недейте да плашите всички жените, че нормалните раждания са някакви зверски мъки, напъваници и че ето, видиш ли, щом при вас е било зле и по случайност се е получило по-зле от секциото, то при всички е така. Както други са писали тук, на моята бебка също й се беше омотала пъпната връв около врата, но изобщо не казаха това да я е застрашавало по някакъв начин, да е била нещо стегната и т.н. и не сме имали никакви проблеми и с това. Казвам го, понеже гледам, че много се опитват да си оправдаят решението из коментарите с това, че ако има нещо подобно и има естествено раждане, това едва ли не значи смърт. И тук пак казвам - няма такова нещо. При вас може да се е случило така, но това не е правило.

7 Madrid
  22 април 2019 | 22:30 отговор
 

Всеки сам избира!който иска да напъва ,който иска да се подложи на секцио.аз като майка която си "взе" и от двете мога да кажа,че секциото е Много по- щадящо женското здраве и много по- безболезнено за бебчо.и стига с тея животни и майки природи.важното е да сме живи и здрави .важен е добрият финал на раждането.!!!!!

 
 
22 април 2019 | 23:45

Малко избирателно, насочващо и манипулиращо се мъчиш да насочиш хората към твоят начин на мислене: едните се НАПЪВАЛИ, а другите "се подлагали на секцио". А защо не го кажеш - "който иска да си роди естествено, както си му е реда и природата го е предопределила да бъде, а който иска да кълца и реже живо здраво месо". Ето че и в обратната посока могат да се наклонят везните. По-добре да се понапъвам поносимо час-два и няколко часа след раждането да съм си супер, отколкото после цял месец да се "напъвам", бъдейки срязана на две и всяко движение да ми причинява болка.

 
22 април 2019 | 23:46

Да... Щадящо било женското здраве.. СМЯХ! Хахахаха Затова възстановителният период на нормално раждане са няколко часа до няколко дни, а от секциото е ЦЯЛ МЕСЕЦ. Точно защото било "много по-щадящо". аххахаха

 
Гост
23 април 2019 | 09:26

Ама не с този агресивен тон, моля. Аз родих нормално (3 часа, води, контракции и напъни. Леко раждане ) Моя приятелка роди със секцио. Тя скочи на първата седмица, аз един месец се киснах в смрадлика и сядах на една страна. А за изпускането при кихане няма да говоря, нито за осакатения си сексуален живот. Години физиотерапия, упражнения, операция ит.н Като остарея ще ходя с памперси. Айде моля, медицината напредва. Имам чувството, че тези, които са раждали нормално, нарочно агитират другите, за да се прецакат и те. Ако имам второ, въобще няма да се замислям, знам че ще е секцио.

 
до Гост
24 април 2019 | 01:30

Разбираемо е, че така мислите, щом сте толкова убедена, че вашият опит непременно е като опитът на всички други жени.

 
07 май 2019 | 15:25

6
  22 април 2019 | 22:23 отговор
 

Мъжете да кажат има ли разлика в сексуалния живот преди и след раждане на жените им!

 
5 Гери
  22 април 2019 | 22:10 отговор
 

В отговор на долните коментари искам да кажа: Първо: да сравняваш жена с животно е глупаво, защото главата на бебето в съотношение с родовия канал е много по-голяма, отколкото главите на останалите бозайници спрямо родовите им канали.Това прави раждането много по-трудно,опасно и болезнено, отколкото при животните. И второ: Защо жените предпочитат секцио? Аз го избрах, защото колкото и да не им се вярва на хората, рискът за плода при секцио е много по-малък. Това го знае всеки лекар с достатъчно практика, който може да наблюдава някаква статистика колко например са увредените деца, извадени с форцепс, вакуум и т.н. и колко пъти увреждане е настъпило в резултат на цезарово сечение. Те няма да ви го кажат, но аз като дъщеря на гинеколог ви казвам, че почти не познавам гинеколог, чиято дъщеря да е родила естествено. И това не е случайно. И за да бъда напълно обективна, ще кажа, че естественото раждане е по-безопасно за майката,но не и за детето. А все пак за всяка майка животът на детето е по-важен от всичко.

 
 
22 април 2019 | 23:41

Да сравняваш жена с животно било глупаво? При животните няма ли мъжки и женски? Не е вярно, че главите на нашите деца били по-големи отколкото на другите животни или че нашите канали били по-малки спрямо размера. За това природата се е погрижила и си знае работата, затова тялото се подготвя и тазът се разширява през цялата бременност. Раждала съм вече, така че знам какво говоря. Рядко някоя жена крещи от болки, в повечето случаи е общо неразположение и е поносимо, така че напълно излишно се драматизира. Риск при здраво бебе и здрава майка - няма. А при следена бременност хората докато се стигне до раждане вече са преценили вече дали има или няма усложнения и има ли нужда от секцио или са излишни претенции и глезотии.

4
  22 април 2019 | 21:41 отговор
 

Тялото знае как и от къде се ражда дете, няма ли основателна причина- не разбирам защо искат секцио. Аз съм жена с диабет и изобщо не предполагах, че имам вариант, освен секцио. Но родих по естествен начин, нямам проблем в леглото, а напротив- сдобих самочувствие, че и аз въпреки здравословния си проблем родих нормално.

 
3
  22 април 2019 | 20:47 отговор
 

Аз съм "за" секцио. Ако си платиш, ще ти направят, нямаш грижа. Всичко се заплаща, безплатен обяд няма.Ако не ти се иска да платиш, ще се напъваш, нямаш друг изход.

 
 
22 април 2019 | 21:44

250-2000 лв всеки може да извади, дете не раждаш всеки ден.

 
22 април 2019 | 23:37

А докато изкараш 2000 лева не се ли напъваш много повече? Не знам какви напъваници си представяте извънземни. Не е болка за умиране.

 
22 април 2019 | 23:48

Явно за вас единствената причина някой да не иска "да се напъва", е че му се свидят или няма откъде да изкара 250-2000 лв. По-добре да се понапъвам поносимо час-два и няколко часа след раждането да съм си супер, отколкото после цял месец да се "напъвам", бъдейки срязана на две и всяко движение да ми причинява болка.

2 Veronika
  22 април 2019 | 19:36 отговор
 

Skcium.. Az sashto sam za..

 

Добави Коментар

Най-четени