Автор
Woman.bg

Ще бъде ли по-лесен приемът за първокласници тази година?

През септември 2016 г. Министерство на образованието и науката прие Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование. Това, което предизвика възмущение и негодувание от страна на родителите, и най-вече на тези с повече от едно или две деца, е заложената в чл. 43 алинея 1, която бе представена тогава от Столична община. Тя гласеше така: "За осъществяване на приема в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище, общините разработват система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на родителите/настойниците и/или най-краткото време за достигане до училището."

В резултат на нея повечето родители се почувстваха с "вързани ръце", заради по-малкия шанс да запишат детето си в училище, което те пожелаят. Основната тревога произтичаше от факта, че въпросната наредба ще изпрати по-малките им деца в различни училища от по-големите им братя и сестри. Така и се случи с повечето от тях. Независимо от негодуванието на родителите, законът влезе в сила и на 15 септември 2018 г. първолаците тръгнаха на училище според гореописаната наредба.

От просветното ведомство обаче днес излязоха с уверението, че от тази година влизат нови правила за прием на първокласниците, които ще накарат родителите да си отдъхнат. Ето какво гласят те:

Най-много точки за прием ще продължава да носи 3-годишната уседналост на детето в близост до училището. Това е т.нар. „Първа група”. В същата група, независимо от постоянния или настоящ адрес, ще попадат и децата, които искат да учат в училището на по-големите си братя или сестри.

Повече точки при приема ще имат и децата с един починал родител, както и пълните сираци. Досега те получаваха съответно по 3 и по 5 точки. В предстоящия прием точките ще са с еднаква тежест – 6.

Решението на Министерството на образованието е в плюс както за родителите, така и за техните деца. От една страна, спестява времето на родителя, принуден да лавира между две училища, за да заведе или съответно вземе децата си след приключване на учебните им занятия. От друга страна, е шанс за малчуганите да се адаптират по-лесно в една нова и непозната за тях среда. А да знаеш, че близо до теб се намира някой близък, на когото можеш да се довериш или към когото можеш да се обърнеш във всеки един момент, ти дава усещането за една по-добра сигурност, опора и подкрепа.

Както и миналата година, така и тази бъдещите първокласници ще бъдат разделени в четири групи.

В първата ще попаднат тези, които живеят 3 или повече години в района на училището.

Във втората - децата, които са на адреса си от 1 до 3 години.

В трета група са тези, които живеят до училището по-малко от една година.

В последната - четвърта, група остават кандидатите, които не живеят в района на избраното училище.


В случай че децата се окажат с равен брой точки, в сила влизат допълнителни критерии.

Първи допълнителен критерий е, когато имаме над 50% увреждане или когато децата са с починали родители.

Други от допълнителните критерии са, когато детето е било в подготвителна група или когато семейството е с повече от две деца.

Добро предложение по този повод е връщането на критерия, който важи за детските градини - родител да има възможност да избира да класира детето си или по местоживеене, или по месторабота. Или така поне смята Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

Очаква се промените да бъдат официално гласувани до броени дни, като самата кампания за прием в първи клас започва през април.

Надяваме се новите обнадеждаващи правила да бъдат първата крачка по пътя към многото промени, от които крещящо се нуждае образователната систума у нас.

Четете още: Първолаците без право на избор на училище?!