Създайте здравословни хранителни навици на детето

20 октомври 2009 | 06:55
7793
1
1

Все по-често специалистите у нас говорят за хранителните навици на децата и колко важно е те да бъдат здравословни от най-ранна възраст.

От тази година се обръща и по-сериозно внимание на храната, предлагана в училищата.

Минитерството на образованието забрани доста храни, сред които чипсовете, снаксовете, вафлите, пържените картофи, пържените ядки и всички други видове пържени закуски.

Хлапетата няма да имат достъп до продукти с високо съдържание на захар и мазнини едновременно като торти със сметанови или маслени кремове, сладкиши с подобна плънка, както и сиропирани десерти.

Газираните напитки също са в черния списък, както и тези, които не са 100% плодови.

Тъй като хлапетата могат да изтичат до най-близкия магазин извън училище, майките трудно ще бъдат напълно спокойни.

Ако и вие сте в същата ситуация, имаме няколко съвета, които ще помогнат да запазите здравословните навици на детето си.

Една от добрите стратегии е да приготвяте храната му вкъщи, за да имате пълен контрол върху съдържанието и качеството й.

Обаче просто да приготвите нещо за детето и да приготвите нещо, което то наистина ще иска да яде, са две различни неща.

В постигането на второто трябва да вложите само малко повече креативност за пълен успех. Ето и какво имаме предвид:

Позиционирайте храненето

Първо определете дали приготвяте сутрешна, следобедна закуска или обяд. Детето не бива да бърка понятията, нито да се тъпче във всяко междучасие.

Задайте тема

Еднообразието не е ваш приятел, ако искате хлапето да се храни правилно. Нито пък би оценило салата с рукола и тофу, украсена с портокалови корички.

Обаче ако се спрете на червени храни - сандвич с шунка и домати или паста с доматен сос (за обяд), червен салатен микс и ябълка или дребни плодове в същия цвят за десерт, това вече е интересно.

Ако заложите на игра с формите, то сандвичът нека бъде с кръгло хлебче, зеленчуците да са на кръгчета (моркови, краставици, домати, тиквички и т.н.) или пък да са кръгли като репички и чери-домати, а за десерт - кръгли овесени сладки или плодове в същата форма.

Дайте им власт

Веднъж дадено, правото на избор стимулира малчуганите да си хапват след това.

Разбира се, първо разделете храните на категории - зеленчуци, плодове, десерти. Всяка трябва да предлага поне 3 възможности, от които детето да избере.

След това добавете и малък сандвич, чаша домашна супа и т.н., които да бъдат като изненада.

Позволете им да помагат

Ако допуснете малчуганите в подготовката на собствената им храна, това не само ще ги въведе в кухнята, но и ще ви бъде по-лесно да организирате процеса. Освен това ще бъде забавно, гаранция.

Така много по-лесно ще обясните защо плодовете са по-добрият десерт от захарните изделия, защо картофите не се ядат сурови и т.н.

Забавление

Използвайте форми за курабийки, къдрав нож и подобни, за да оформите малки хапки или по-големи сандвичи, парчета зеленчуци и плодове с нетрадиционна форма. Децата много обичат това.

Изненада

Кратки комикси, малки книжки за оцветяване, пъзели - всякакви дреболии, съпътстващи храната, ще карат малчуганите да очакват с нетърпение следващото хапване, приготвено от мама.

А и те по-рядко ще се поддават на изкушението да ядат нещо нездравословно извън училище.

Коментари

1 сузана пашева
  10 ноември 2010 | 14:43 отговор
 

някога,Дай Боже и аз да имам внучета и да съм здрава ,ще им правя и аз такива сладки изкушения,само и само да се хранят

 

Добави Коментар

Най-четени