Автор
Woman.bg

Татяна, която мечтае и за трето дете: Няма по-голямо щастие в живота на една жена от децата!

Татяна е една от щастливите майки, записали се за участие в благородния проект на кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". В писмото си до организацията тя споделя за трудните месеци на изолация, за добрата страна на пандемията, за дилемата кариера или майчинство, за ролята на майката, за щастието да си родител. Ето какво пише Татяна:

"Истинското щастие за мен е в усмивката на моето дете, във всеки един миг, прекаран с него, всяка вечер, докато го гледам как заспива. Вярвам, че жените не бива да забравят основното си призвание и сила - да дарят живот. Когато бях на 20 години, исках да имам само едно дете. След като се роди първата ми рожба, веднага поисках втора, а сега, чакайки второто дете, си мисля и за трето. Няма по-голямо щастие от това за мен.

Въпреки годината, която се оказа трудна за нашето семейство, вярвам, че това не трябва да се отлага, защото проблеми винаги ще има, поводи за отлагане винаги могат да се намерят, а няма какво да се лъжем - здрави деца се раждат от здрави и млади майки.

Напоследък забелязвам как много дами преследват кариера, успехи, развитие и отлагат появата на рожбата. На тях бих им отговорила по следния начин: Затворете очи и си представете, че вече сте на сериозна възраст - за какво ще си спомняте - за стажа, който изкарахте, за парите, които спечелихте, или ще гледате снимките на своите деца и внуци и ще чакате с нетърпение да ги видите? Ето защо не кариерата, а именно децата трябва да бъде приоритет за всяка жена.

Аз се занимавам с производство на дамски дрехи и отговарям за малък екип от хора, на които трябваше през трудната 2020 г. да осигуря работа и заплати, но това и за миг не ме разколеба да имам второ дете. Даже мога да кажа, че бе идеална година за бременност - малко да се поспрем, да се откъснем от динамиката на ежедневието, да се погрижим за себе си, за своето здраве. Да се успокоим и отдадем на една лека и приятна бременност.

Имах и малко здравословни проблеми, за които успях да отделя достатъчно време да ги разреша преди бременността и да се отдам на изключително здравословен начин на живот. Направих големи промени в храненето си и начина на живот и сега се чувствам много по-добре. 2020 г. също се отрази добре и на голямото ми дете, защото през трудните месеци на изолация се преместихме да живеем от апартамент в къща на село (близо до Димитровград) с голям и слънчев двор. Мога да кажа, че почти не усетихме наложената изолация. Цяло лято прекарахме там и всеки ден се радвахме на игри със сина ни по двора, закуска сутрин сред природата, котки и кучета за компания. Имах чувството, че бяхме забравили да се радваме на тези моменти сред природата, добре че беше вирусът да ни припомни да се осъзнаем.

От гледната ми точка на родител и след всички книги, които прочетох - за здравето на жената, здравето на децата, психология на детето и след всички житейски проблеми, с които съм се сблъсквала, смятам, че в училище, както и в университетите, трябва да се въведе час за обучение за нещата от живота - култура на хранене, прегледи, често срещани здравословни проблеми, подготовка за бременност, грижа за дете и още много важни неща. Защото истинският живот започва бързо след училище и реалните проблеми не закъсняват.

Какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца?

Трябва да сме реалисти - дете се гледа с пари. Като започнем още от самата бременност - цените на изследванията, прегледите, и стигнем до храни, памперси, дрехи и т.н. На много родители им е трудно да се справят сами, налага се детето отрано да се дава на ясла, само и само майката да може да се върне на работа, за да може семейството да посреща всички нужди. Смятам, че ако майчинството за дамите без работен стаж е по-високо, това ще вдъхне кураж и сигурност на много млади семейства да имат деца по-рано, а не да чакат да си „стъпят на краката“.

Историята на Татяна е част от кампанията "Направи го сега – ДНК на бъдещето". Целта на проекта е да вдъхнови и насърчи всички двойки, които нямат репродуктивни проблеми, да не отлагат появата на първата си рожба за по-късен етап от живота си, когато вече може да е късно.

Срокът за записване в кампанията на ДНК „Направи го сега“ е до 31 януари 2021 г.

Четете още: Никой успех - кариерен или материален, не може да се сравни с новината, че ще ставаш РОДИТЕЛ!