Днешната ни статия е посветена на две 18-годишни близначки – Луси и Мария.

Много близнаци страдат от силното желание видимо да подчертаят идентичността си, защото заради физическата прилика помежду си, през целия им живот индивидуалността им е подценявана. Съучениците, приятелите, роднините, а понякога дори и родителите, трудно ги различават, но пред двете момичета, които са главни действащи лица в днешната ни статия, не седи този проблем, а коренно противоположен - никой не вярва, че те са близначки, всъщност никой не вярва, че те са дори сестри.

Причината е доста видима. Двете момичета са от различна раса. Луси е със снежно бяла кожа и права рижава коса, а Мария с тъмен цвят на кожата и буйна коса, открояваща се със ситни букли.



Момичетата се раждат през 1997-а година, а родителите им – Дона, която има майка от Ямайка и баща европеец, и Винс, който е от бялата раса, признават, че никога не са предполагали, че е възможна такава комбинация от гени, която да доведе до раждането на едно бебе от бялата раса и едно от негроидната раса.

Луси, която заедно с близначката си са най-малките от пет деца, разкрива: "Братята ни и сестра ни имат кожа, чийто цвят е смесица между нашите. Докато моята кожа и и тази на Мария са от двете противоположни страни на спектъра. Затова и първоначално никой никога не ни вярва, че сме близначки. Хората дори не разбират как може да сме сестри. Показвали сме на приятели актовете си за раждане, за да докажем, че сме близначки."



Луси допълва, че двете с Мария са много близки, но се различават не само визуално, но и като личности. Тя учи изкуство и дизайн и е срамежлива и затворена, докато сестра ѝ Мария учи право в друг университет и е доста контактна, дружелюбна и харизматична личност.

"Мария обожава да разказва на хората, че има бяла близначка. Аз също съм много горда със своята черна", признава Луси.

Научно обяснение

Близнаци, които не са еднояйчни, наследяват различни гени, защото произлизат от различни яйцеклетки. И защото Дона, тяхната майка, носи гени едновременно за бяла и за черна кожа, Луси наследява кода за бяла кожа, а Мария за черна. Учените разкриват, че възможността такова нещо да се случи е едно на милион.