Някои са против раждането вкъщи, други са твърдо „за“, но факт е, че напоследък този начин на раждане става все по-популярен – включително и сред известните личности като Кейт Мидълтън, която се замисля да роди у дома. Специално за вас проучихме кои звезди са отказали да стъпят в родилния дом.

Деми Мур



Актрисата навремето предизвика медиен бум, не само с това, че се появи първа сред знаменитостите на корица на списание много бременна и напълно гола, но и с това, че роди и трите си дъщери от Брус Уилис (Румър, Скаут и Талула) вкъщи. При това освен акушери на раждането присъстваха и оператори, които заснеха процеса.

Мерил Стрийп

Ако „Оскар“ се даваше не само за кино (актрисата е носителка на 3 награди и има 20 номинации), но и за раждане, актрисата със сигурност щеше да го получи – тя има 4 деца, три дъщери и един син. Само едно от тях обаче е родено у дома. Не са ни известни причините Мерил Стрийп да роди вкъщи, защото както тя, така и съпругът й, скулпторът Дон Гъмър предпочитат да не говорят за личния си живот пред журналистите.

Синди Крофорд



Топмоделката е родила вкъщи както сина си Пресли, така и дъщеря си Кая, в присъствието на мъжа си Ранди Гербер и три акушерки. „По онова време не казах на никого за това, защото имаше много противници на раждането у дома, които разказваха ужасни истории“, споделя Синди в едно интервю. „Дори мъжът ми поначало недоумяваше „Защо го правим?“. След раждането прекарахме три дни вкъщи, без никакви гости – това време посветихме изцяло на бебето си и съпругът ми ме разбра. Така че аз съм за раждането вкъщи, стига бременността да протича без усложнения“.

Алисън Ханигън

Звездата на сериала „Как се запознах с майка ви“ роди първото си дете у дома, при това естествено, а тоест без каквито и да било помощни медикаменти и обезболяващи. Ето какво споделя актрисата за това преживяване: „Помагаше ми акушерка, мислехме да поканим и лекар, но той каза, че ще имам нужда от помощта му, само ако дойда в болницата – за щастие не се стигна до това“.

Дженифър Конъли

Носителката на „Оскар“ за ролята си в „Красив ум“ роди вкъщи дъщеря си Агнес, която стана малка сестричка на братята си Стелан и Кай.

Джулиан Мур

На актрисата толкова й харесало раждането вкъщи на дъщеря й Лийв (с помощта на две акушерки), че тя станала истински фен на домашното раждане и започнала да помага на обществени организации, подкрепящи раждането в домашни условия.

Уди Харелсън

Не се изненадвайте от мъжкото име в списъка – разбира се не е раждал той, а неговата много по-безизвестна съпруга Лора Луи. В дома им на остров Мауи на Хаваите са поели първата си глътка въздух и трите им дъщери.

Жизел Бюндхен



Топмоделката и съпругът й Том Брадли избрали за идеално място за раждане на сина си своята баня в дома си Бостън. Ето какво си припомня Жизел: „Раждането на бебето ми беше най-невероятното и ключово събитие в живота ми. Много се радвам, че успях да го направя вкъщи в безопасна обстановка, заобиколена от любими хора. Това беше наистина прекрасно преживяване – никога не съм се чувствала едновременно толкова уязвима и силна“.

Ерика Баду

И трите деца на певицата са се родили в спокойна домашна обстановка. Може би това е причината да носят доста странни имена – Севън Сириус, Пума Сабит и Марс Меркаба. „На някои този начин на раждане може да им се струва плашещ, но най-важното е добрата подготовка“, споделя Ерика в едно интервю. „Когато една жена разбере, че ще стане майка, целият й живот – диетата й, настроението й, начинът й на живот – стават подготовка за раждането. Ако се подготви правилно за него, няма от какво да се страхува. Аз винаги съм вярвала, че всичко ще мине успешно – и когато раждах третото си дете, самият процес вече ми се струваше естествена част от живота ми“.

Маим Баалик

Актрисата, изиграла приятелката на Шелдън от „Теория за Големия взрив“, е родила втория си син Фредерик у дома с помощта на акушерка и в присъствието на мъжа си и на по-големия си син Майлс. Ето как описва Маим този процес: „Когато Фредерик се роди, Майлс донесе столчето си за стъпване, за да пререже пъпната връв. Пръсна малко кръв по него и той помоли татко да довърши… После Майлс седна на пода и му дадоха вече повитото му братче, те се гледаха с широко отворени очи. След една-две минути акушерката взе Фредерик и ми го даде“.

Кели Престън



Актрисата и нейният съпруг ДжонТраволта не са потвърдили тази информация официално, но се смята, че дъщеря им Ела Блу се е родила през 2000 г. вкъщи. И нищо чудно, че за раждането на сина си Бенджамин през 2010 г. Кели е отишла в клиника – тогава звездата е била на 48 години и не е искала да рискува.

Евън Рейчъл Уд

Няколко дни след раждането на сина си през 2013 г. актрисата написа в Туитър: „Искам да благодаря на актрисата Рики Лейк за това, че документалният й филм за домашното раждане ме вдъхнови толкова. Преди него не знаех, че имам избор. Филмът ме научи на много неща и благодарение на него реших да раждам вкъщи, за което сега и аз, и моят син сме безкрайно благодарни на Рики“.


Аланис Морисет

Певицата родила сина си вкъщи, но се презастраховала за всеки случай. „С мъжа ми искахме раждането да стане у дома и естествено“, споделя тя по-късно в интервю. „Но аз знаех, че може да има и непредвидени проблеми. Затова, въпреки че ни помагаха две акушерки, аз се обадих на безброй лекари да бъдат готови, ако нещо се обърка“.