Тийнейджърките имат все по-големи проблеми в отношението си към храната, алармират специалисти по хранителни разтройства.

Те подчертават, че девойките изпитват чувство на вина и разочарование от себе си всеки път, когато ядат храни, определяни като калорични. Това обаче често води до сериозни емоционални проблеми и допълнителен стрес, който се запазва и в по-зряла възраст.

При момичетата храненето в много случаи е начин за справяне с напрежението, който с времето се превръща в заплаха за здравето им.

Два пъти повече тийнейджърки посягат към калорични храни, за разлика от момчетата на същата възраст. Това крие риск от проблеми с теглото и още стрес, свързан с него, и се превръща в опасен омагьосан кръг.

Освен това все още се наблюдава тенденцията момчетата да се движат повече и по-редовно, а момичетата да са по-мързеливи, което не помага в справянето с проблема.

Експерти поясняват, че обикновено хранителните разтройства се отключват от отношенията в семейството и с близките и точно тогава те са най-трудно контролируеми.