Наболелият в последните години у нас и по света въпрос за детското затлъстяване придобива все по-стряскащи и дори зловещи очертания. Според тревожната статистика България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на СЗО в Европа.

Виновници за това са както нездравословното хранене и залитането на голяма част от децата към вредни лакомства от типа на чипс, вафли, пици, сладкиши и др., така и на застоялия начин на живот. Факт е, че децата от съвременното общество прекарват далеч по-дълго време пред компютъра и телевизора, отколкото техните връстници от близкото минало. Ето защо е от изключително значение родителите да обърнат по-сериозно внимание на този проблеми и да положат необходимите усилия, свързани с изграждането на здравословни навици у детето си. А колкото по-отрано започнем да приучваме малчуганите към тях, толкова по-добре.

Ето кои са 10-те храни, които редовно трябва да присъстват в детското меню на мъниците ни, за да растат те здрави, щастливи енергични.

1. Орехи


Според скорошно проучване, проведено от Американската академия за алергии, астма и имунология, потенциално алергенните орехи са безопасни за деца над 6 месеца. Те са изключително полезни и богати на белтъчини, мастни киселини, витамин Е, минерали като калий, желязо и манган. Тъй като обаче едно дете на 1-годишна възраст например все още не може да консумира въпросните ядки в твърд вид, лесно можем да ги пасираме и поднесем към менюто на детето под формата на паста. Важно условие в случая, когато предлагаме на детето за първи път орехи, е да ги въвеждаме постепенно, като всяка нова храна.

2. Яйца


Яйцата са чудесна идея за полезна и енергизираща закуска. Богати са на протеини, които се усвояват изключително лесно. Съдържат още фолиева киселина, желязо и холин, витамините А, Е, D. Яйцето се сварява, жълтъкът се пюрира и се смесва с храната на малчугана. След 8-9-ия месец яйцето може вече да се предлага на детето под формата на омлет, нарязан на малки парченца.

3. Фасул и леща


Бобовите култури са изключително полезни за детския организъм поради богатото си съдържание на белтъчини, както и на желязо, фолиева киселина, цинк и манган. Консумацията им стимулира растежа, укрепва мускулната маса, поддържа и засилва имунна система. Бобовите култури наред с всичко останало помагат и на нивата на кръвната захар и повишават настроението. Так че след като бебето ви навърши 1 годинка, спокойно може да започнете постепенното му захранване с бобови култури.

4. Спанак


Спанакът е особено ценeн за детския организъм зеленчук. За него битува представата, че е зеленчукът, съдържащ огромно количество желязо и едва ли не е най-големият доставчик на жизнено необходимия метал за човешкия организъм. Независимо, че тази теория се дължи на случайна печатна грешка в миналото, спанакът безспорно се отличава с богатото си съдържание на витамини и минерали. Това го прави особено ценен за укрепването на деликатната детска имунна система. Бета-каротинът, лутеинът и витамин Е в спанака, го правят и изключително полезен за развитието на зрението зеленчук.

5. Сьомга


Не забравяйте правилото – колкото по-мазна е рибата, толкова по-здравословна е тя! Неслучайно сред най-препоръчваните от специалисти и педиатри риби за захранване на бебето (около 10-и месец) е именно сьомгата. В изследванията си специалисти потвърждават, че изобщо рибата, въведена като редовна храна на малчуганите в периода между 7 и 12-ия месец сериозно снижава риска от появата на астма, а уникалното съдържание на омега 3-мастните киселини намалява до минимум риска от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

Четете още: Рибата е полезна и през бременността

6. Подправки и билки


След като детето свикне да яде твърда храна, е добре да започнем постепенно да овкусяваме ястията му с определени билки и подправки, като избягваме обаче прекалено лютите такива. Разбира се, на първо място са копърът и магданозът. Те се радват на широка популярност не само като подобрители на вкуса, но и с изключително благотворните си свойства. Чрез тях в храната се внасят витамините А, С и Е заедно с безценните железни, калиеви и калциеви соли. Полезна нотка към бебешкото меню може да прибавите още и с щипка мащерка, джоджен или босилек.

7. Масло


Маслото винаги е добре дошло на детската трапеза. Освен растителните мазнини като например тези от рапица, маслини, кокос и слънчоглед, животинските мазнини също са полезни за растящия организъм. Те играят важна роля за развитието на детския мозък и нервната система. Наред с многото си други полезни съставки, високото съдържание на витамин А прави кравето масло например уникална по рода си храна, чудесна за очите, кожата и костите. Маслото е богато и на наситени мастни киселини. Ползата за човешкия организъм от тях е всеизвестна – предпазват от рак, стимулират имунната система и осигуряват постоянен и лесен източник на енергия. Маслото е богато и на безценния витамин К2, който благоприятства усвояването на витамини А, D и Е. То почти не съдържа вредните за здравето полиненаситени мастни киселини.

8. Овес


Няма по-добра и здравословна закуска за детето ви от купичка овесена каша, стига мъничето ви да не страда от глутенова непоносимост. Ползите са много – богата на фибри, овесената каша има свойството да изгаря бавно въглехидратите и така да предоставя постоянен поток на енергия за вашето мъниче. За да придадете още по-приятен вкус и очарование на овесената каша, може да я обогатите с парченца пресни или сушени плодове (банани, ябълки, сушени череши или боровинки) със ситно смлени ядки или стафиди.

9. Киселото мляко


Няма как да подминем факта около вълшебните качества на българското кисело мляко, дължащи се най-вече на благородното въздействие на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус – единствени по рода си и виреещи само в нашите географски ширини. Благодарение на уникалния си състав киселото мляко е изключително полезно за подрастващия организъм. То укрепва и засилва имунитета, доставя още куп полезни за здравето и развитието на детето витамини и минерали. Най-удачния период за постепенното му въвеждане в детското меню е след навършването на 1 годинка. Добре е при избора на кисело мляко за мъника, да избирате такова не по-нискомаслено от 2%.

10. Червеното месо


Според Американската академия по педиатрия в менюто на децата трябва задължително трябва да присъства и червеното месо. Желязото и цинкът, съдържащи се в него, се усвояват бързо и пълноценно. Препоръчително е и комбинирането на червено месо с плодове и зеленчуци, богати на витамин С.