Автор
Мария Николова

Трите истини за живота на една млада майка

Да носиш и да дадеш живот е навярно най-великото и вдъхновяващо усещане, което една жена може да изпита. Въпреки че може би някои хора го възприемат като задължение, да станеш майка не е това, нито пък е задача. Да станеш майка е инстинкт, призвание, любов към живота, сътворение.

Винаги съм си мечтаела да стана майка рано. Още от малка, като предполагам повечето момиченца, си редях куклите и си представях момента, в който ще прегърна малкото човече и гордо ще се нарека майка. Честно казано, вече по-напред във времето не разбирах някои свои приятелки, които твърдяха, че не са готови да станат родители или пък, че хич няма да ги бива в тази работа. Недоумявах, но го отдавах по-скоро на преструвка или притеснение, та нали майчинското чувство е заложено у нас от най-ранна възраст.

Днес, вече от позицията на родител, освен че съм сигурна, че децата са най-голямото богатство на света, знам и друго. Колкото по-рано станем родители, толкова по-добре и за нас, и за нашите наследници. И не, причините не са само физиологични, те са от всякакво естество. В този материал ще ви разкрия моите три истини за ранното майчинство.

Да, здравето е на първо място!

Няма какво да се залъгваме. От чисто физиологична гледна точка е много по-добре и за нас, и за бебето да станем майки за първи път не на 37, а на 27 години, например. Акушер-гинеколозите и учените все така са на мнение, че колкото по-млада е жената, толкова по-вероятно е тя да роди здраво дете и да понесе по-леко раждането. Според специалистите по време на бременността тялото се подлага на изпитание и колкото е по-млада родилката, толкова по-лесно ще бъде възстановяването ѝ след раждането.

Трябва да се има предвид и, че късната бременност е свързана със зaдължитeлни пpeнaтaлни тecтoвe и чecтo e мнoгo тpyднo ocъщecтвимa пo ecтecтвeн път бeз пoмoщтa нa acиcтиpaнaтa peпpoдyкция. Дори акo ycпeеш дa зaбpeмeнeеш нa 40 бъpзo и лecнo, тo изнocвaнeтo нa плoдa зa пoвeчeтo мaйки e пpeдизвикaтeлcтвo и e cвъpзaнo c peдицa главоболия. Да, като позитив на късното майчинство винаги се изтъква фактът, че майката вече има стабилни доходи и се е наживяла. Аз обаче винаги съм твърдяла, че това, от което най-много се нуждае едно дете, е грижа и любов, не пари. Особено в началото! А за кариерата ще стане дума в следващата точка.

Не забравяйте, когато и да решите да станете родители - било в по-ранна или по-късна възраст, препоръчително е да приемате витамини. Елевит капсули са прекрасен избор и вашата първа стъпка за здраво бебе!

Кариера с бебе? Да, и още как!

Аз вярвам, че всяко дете на този свят е дар. Не е тегоба, не е пречка, то е новият живот, който само може да осмисли още повече нашия собствен. Малкото човече не само че може да ви тласне напред, то ще ви накара да мечтаете по съвършено нов начин. А ежедневието, да, то става по-трудно, но замислете се. Не е ли всичко просто въпрос на мотивация и организация? Разбира се, че е – това е естественият ход на живота, отговорностите стават повече, но и щастието и удовлетвореността също. Всичко това е част от нашето съзряване, от израстването ни като личности. Така, че не се притеснявайте, детето е много повече двигател, отколкото тежест. Или поне така би трябвало да е.

Имам много ярък спомен от студентството. В нашия неголям курс имаше едно единствено момиче, което имаше дете. Роди, когато бяхме втори курс. Преподавателите не спираха да ни я дават за пример. Защото се справяше. Дали ѝ е било трудно? Сигурно. Но тя беше една от най-добрите и сериозни студенти, защото имаше много по-голям стимул от всички нас в онзи момент. Днес се чувства прекрасно, детето ѝ е пораснало, а тя има блестяща кариера.

Когато сме млади, всичко е по-лесно!

Да, когато сме млади, всичко е по-лесно. Можем да дадем на детето си много повече жизнена сила, енергия, време и непринуденост. Можем много повече да играем и да лудеем с него, имаме не просто повече сили, а по-свеж организъм и следователно повече желание.

Аз вярвам, че колкото по-малка е възрастовата ни разлика с нашия наследник, толкова по-добре и за нас, и за него/нея. Ние сме по-склонни да му отделим повече внимание и енергия и това усилие ще ни се отблагодари. Върху него се гради много по-силна и здрава връзка с детето и той или тя след време ще споделя много повече с нас през трудния период на тийнейджърството.

И за финал, нека не забравяме, че най-хубавото тепърва предстои. А сега си представете, че сте станали майка на по-ранна възраст. В трийсетте, един от най-хубавите периоди в живота на жената, вече ще имате едно пораснало дете, ще сте млада, красива и свежа, готова за нови предизвикателства и приключения жена. Защото с детето животът не свършва, а започва и най-хубавите мигове само предстоят!