Автор
Антония Михайлова

Трябва ли да има Mесинджър за деца във фейсбук?

Колко млад/малък трябва да си, за да се вихриш с пълна свобода из социалните мрежи? Е, отговорът на този въпрос вече е ясен.

Напук на установената досега норма, недопускаща сърфирането из социалните мрежи на деца до 13-годишна възраст, Facebook вдига забраната и първа сред социалните мрежи официално отваря достъпа си за всички малчугани под 13 години, съобщи BBC.

И го прави с пълно основание на базата на установените анализи, според които 20 милиона деца под 13-годишни използват мрежата без какъвто и да било контрол.

Проектът ще бъде поднесен под формата на нова чат-програма, вариация на познатия Messenger и ще носи названието Messenger Kids.

"Родителите все по-често позволяват на децата си да използват таблети и смартфони, но и непрекъснато имат въпроси и притеснения относно това как децата им ги използват и кои приложения са подходящи", сподели Лорен Чен, продуктов мениджър за Messenger Kids.

"Именно неведението, в което остават родителите, наложи създаването на подобна програма за децата", допълва още той.

Към момента апликацията е достъпна само в САЩ и единствено за iOS, т.е. устройствата на Apple. Тя обаче ще бъде отворена и за цял свят съвсем скоро, обещават от Facebook.

Както вече споменахме по-горе, социалната мрежа на Зукърбърг иска малчуганите да са поне на 13, преди да имат свой собствен профил в социалната мрежа. Сега обаче е достатъчно поне единият от родителите на всяко дете да инсталира Messenger Kids на устройството на детето и през своя акаунт да създадe мини-профил с името и снимката на малчугана. Родителят също така ще има възможност да влезе в настройките на app-а през собствения си профил и така да одобри кои от приятелите им могат да пишат с детето.

Това означава, че ако две деца искат да бъдат приятели в Messenger Kids, приятелството им трябва да бъде одобрено от родител на всяко едно от децата. За тази цел родителите им трябва да са приятели в социалната мрежа.

Едва след родителското позволение приятелите вече ще могат да влизат във видео чат на живо и да си изпраща едни на други снимки и текст.

В детския чат ще могат да се пращат и анимирани GIF изображения, рамки, стикери, маски и инструменти за рисуване, които да им позволят да украсяват съдържанието и да развиват своите творчески заложби и въображение. Самият дизайни на програмата ще бъде много по-шарен, жизнерадостен и весел.

Facebook са намерили решение и на проблема с прехода от една възраст на друга. Т.е. когато детето навърши 13 години, профилът му ще бъде автоматично трансформиран в пълноправен такъв.

Messenger Kids, разбира се, ще събира данни – в това число името на детето, както и съдържанието на съобщенията, които изпраща и получава.

Имайки предвид все по-честото посягане на малчуганите към таблетите и лаптопите, както и неведението, в което родителите остават, докато децата им сърфират из интернет пространството, създаването на Messenger Kids ще даде възможност на родителите да контролират и да бъдат в час с всичко онова, което мъниците им правят и споделят в социалните мрежи. Ето защо ние сме с две ръце "За" тази прекрасна messenger иновация!