Предлагаме ви мненията на няколко американски специалисти за това може ли да научим децата си да бъдат добри, без да ги наказваме.

Най-добрият начин да се намалят проявите на лошо поведение е да има изобилие от поощрения за добро поведение. Наказанието под формата на неприятни последици може да стопира лошото поведение, но то често има нежелани странични ефекти. Дете, което е наказано за поведението си, може да реагира емоционално, да се отдръпне и затвори или да започне да избягва лицето, което го наказва. Вместо да наказвате, опитайте се да го накарате да бъде добро. Казвайте му, че цените хубавите неща, които прави и бъдете постоянни в този метод.
(Researcher, New England Center for Children; Past-president, Association for Behavior Analysis)

Ако искате самодисциплинирано, учтиво и мило дете, не изполвайте наказания, а други методи на възпитание. За малките деца използвайте отвличане на вниманието и поставяне на граници. При по-големите деца е уместно да поставяте очаквания и да дефинирате награди или последствия. Вместо да накажете детето за лъжа, помолете го да каже истината и заявете, че в противен случай рестрикциите ще са двойно по-тежки.
(Norine G. Johnson, Ph.D. , Past-president, American Psychological Association)

Наказанието включва проява на агресивно поведение от страна на възрастния – поведение, на което толкова много се противопоставяме у децата. Как ще научите децата си да правят каквото трябва, да станат добри хора, човешки същества, които разбират собствените си нужди и тези на другите? Социалните работници са убедени, че добрите родители не малтретират децата си, а използват методи за възпитание, които са съобразени с възрастта. Вярвам, че родителите трябва да са положителни образци и да научат децата си за последствията от лошото поведение чрез поощрения и установяване на твърди, но разумни граници.
(Terry Mizrahi, M.S.W., Ph.D. , President, National Association of Social Workers; Professor, Hunter College School of Social Work)

Думата “наказание” обикновено включва нанасяне на някакъв вид нараняване. В семейството такова наказание често се практикува чрез пляскане на децата. Относителната полза и/или вреда на подобно наказание е под въпрос и със сигурност трябва да се има предвид индивидуалната култура на семейството и средата, от която то е част. Продължаващите обаче прояви на насилие от деца са едни тревожен сигнал за нашата отговорност като родители и като членове на обществото. Това означава, че като родители можем да се справим и с употребата на по-малко насилие при възпитанието на децата и да използваме методи, които да окуражават развитието на душевно-здрави деца.
(James Morris, Ph.D. , Professor, Texas Woman's University; President, American Association of Marriage and Family Therapy)

Източник: tiabg.com