Автор
Woman.bg

Трябва ли да отпаднат таксите за детска градина?

"Алфа рисърч" направи любопитно проучване по въпроса трябва ли да отпаднат таксите в детските градини. Изследването е национално и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017г. Инициативата е на фондация “Тръст за социална алтернатива“, а резултатите са интересни и провокиращи към редица разсъждения.

Според данните най-много са родителите (75%), които смятат, че заплащането в държавните детски градини за деца на възраст между 3 и 4 години трябва категорично да отпадне. Почти толкова (73%) от анкетираните желаят детските заведения да са безплатни и за малчугани между 5 и 6-годишна възраст.

Честно казано, ако една подобна реформа стане факт, това би довело до редица ползи за родителите. Ето какви биха могли да бъдат те:

Безспорно, на първо място, премахването на таксите за детска градина би облекчило семейния бюджет. Нека не забравяме, че освен месечната такса, която е средно 60 лв., детските градини регулярно, според потребностите на конкретното заведение, събират и допълнителни вноски от порядъка между 10 и 20 лв. за допълнителни нужди – тоалетни принадлежности, препарати за почистване, театрални постановки и др. Колко от детските заведения се отчитат пред родителите след постъпилите суми и направените с тях покупки, също е въпрос с невинаги известен отговор. Ето защо смятам, че едно подобно нововъведение би било в полза за всяко едно семейство, а също би вдъхнало усещането у родителите, че държавата мисли за тях и ги подкрепя.

Да не омаловажаваме и факта, че освобождаването на родителите от такса би стимулирало и редовното посещение на малчуганите в детската градина. Това от своя страна респективно би довело до по-добрата подготовка на децата за училище, както и до значителното подобряване на социалните им умения.

Липсата на такси също така би довела и до още редица ползи, включително и увеличаване възможностите за трудова заетост при родителите.

Редно е обаче да се замислим и върху евентуалните негативи, до които би довело едно подобно решение. Противниците на идеята със сигурност ще открият не една или две пролуки в нея.

Най-честото притеснение от премахването на таксите е, че няма да има места за всички деца. Трябва да отбележим, че всеки пети анкетиран е сигурен, че отпадането на таксите би довело до занижаване качеството на услугата.

На финал, нека да си припомним, че премахването на таксите за посещение на детска градина е добра практика в държави, където се търси преодоляване на класовите различия чрез осигуряване на ранен достъп до образование за хора в икономически неравностойно положение.

Какво е вашето мнение по въпроса? Трябва ли да отпаднат таксите за детска градина и ако да – защо?

Четете още: Първолаците без право на избор на училище?!